Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Švicarski referendum

Prve projekcije: Čak 74 posto glasača protiv radikalnog financijskog plana o bankama

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Švicarski glasači u nedjelju odlučuju hoće li će promijeniti način na koji banke pozajmljuju novac i treba li blokirati strane 'online' kockarnice, javlja dpa.

Zagovornici tzv. "suverene novčarske inicijative" žele potpuno reformirati monetarni sustav zemlje kako bi svoju ekonomiju zaštitili od budućih financijskih kriza. Prema tom novom konceptu, koji su razvili ekonomisti iz Švicarske i Njemačke, banke više ne bi smjele prekomjerno pozajmljivati novac jer bi središnja banka (Švicarska narodna banka ) postala jedina institucija moja može stvarati novac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga Referendum u Švicarskoj Tijesna većina Švicarci izglasali kasniji odlazak radnica u mirovinu, najavljeni prosvjedi: "Ovo je pljuska svim ženama"

Banke bi jedino mogle davati zajmove ukoliko od središnje banke, drugih vjerovnika ili depozita klijenata, nabave odgovarajuću svotu. No, zagovornici tog sustava suočeni su s protivljenjem svih glavnih političkih stranaka, kompanija i banaka.

"Suveren novac bacio bi panj pod noge našem kreditnom sustavu, a pogodio bi i zajmoprimce i štediše", kazao je direktor švicarske središnje banke Thomas Jordan.

Očekuje se da će glasači odbaciti monetarnu reformu, ali se čini da će podržati novi zakon o kockanju koji bi švicarskim kasinima dozvolio da u ponudi imaju i 'online' kockanje, ali bi zabranio pristup stranim 'online' operaterima koji nemaju dozvolu za rad u Švicarskoj.

Vlada tvrdi da bi nova pravila primorala kockarske kompanije da porez plaćaju u Švicarskoj, a novac od tog poreza bi se koristio za opće dobro. 

Prve projekcije

Radikalni plan promjene švicarskog financijskog krajolika odlukom da se komercijalnim bankama zabrani stvaranje novca kad ga posuđuju, o čemu se odlučuje na referendumu u nedjelju, najvjerojatnije neće proći, pokazuju rane projekcije, a prenosi Reuters.

 Oko 74 posto glasača odbacilo je takozvanu "suverenu novčarsku inicijativu", pokazuju rane prognoze televizije SRF. Konačan rezultat očekuje se u 16 sati po hrvatskom vremenu.

Čini se da je zabrinutost oko mogućih rizika za švicarsku ekonomiju uvjerila glasače da odbace taj prijedlog, piše Reuters.

Zagovornici plana htjeli su potpuno reformirati monetarni sustav zemlje kako bi svoju ekonomiju zaštitili od budućih financijskih kriza, piše dpa.

Prema tom novom konceptu, koji su razvili ekonomisti iz Švicarske i Njemačke, banke više ne bi smjele prekomjerno pozajmljivati novac jer bi središnja banka (Švicarska narodna banka) postala jedina institucija koja ga može stvarati.

Banke bi jedino mogle davati zajmove ukoliko od središnje banke, drugih vjerovnika ili depozita klijenata, nabave odgovarajuću svotu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene