Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUMMIT ČELNIKA EU

Plenković otkrio adute Hrvatske da postane sjedište Europske agencije za lijekove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica EU-a, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković, u petak su nastavili svoj dvodnevni sastanak raspravom o migracijama i gospodarstvu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk zauzima se za financijsku potporu libijskoj obalnoj straži, kao ključnoj saveznici u borbi protiv krijumčara ljudima.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Što se tiče gospodarskih tema, u središtu razgovora bit će pitanje trgovine. Očekuje se da će čelnici podržati multilateralnu suradnju, u čemu središnju ulogu treba imati Svjetska trgovinska organizacija (WTO), te recipročnost u pitanjima javne nabave i investicija.

U četvrtak, prvi dan summita, čelnici su podržali jačanje suradnje u području obrane, dogovorili produženje ekonomskih sankcija protiv Rusije za daljnjih šest mjeseci te potvrdili privrženost Pariškom sporazumu o klimi.

Na sastanku u formatu EU27, bez britanske premijerke, dogovorili su postupak i kriterije za izbor sjedišta dviju europskih agencija koje se trebaju preseliti iz Londona nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Plenković: Naš adut je snažna tradicija javnog zdravstva

Hrvatska se također natječe za domaćinstvo sjedištu Europske agencije za lijekove (EMA), a Plenković ističe da su nam najveći aduti snažna tradicija javnog zdravstva i činjenica da je Hrvatska nova članica u kojoj nijedna europska agencija nema sjedište, a najveći je izazov pronaći odgovorajući prostor.

"Naš je adut snažna tradicija javnog zdravstva i činjenica da smo nova država članica koja nema sjedište niti jedne agencije. To su dva glavna aduta. Ono što trebamo vidjeti jest kako pronaći adekvatan prostor, što nije lako i što je po mom sudu najveća zadaća radne skupine koju vodi ministar Kujundžić, a i drugi ministri se moraju uključiti", rekao je Plenković, koji u Bruxellesu sudjeluje na summitu čelnika EU-a.

Čelnici 27 zemalja članica EU-a dogovorili su u četvrtak navečer postupak kojim će se birati nova sjedišta dviju europskih agencija koje se trebaju preseliti iz Londona nakon što Velika Britanija napusti EU-u.

Riječ je o Europskoj agenciji za lijekove (EMA) i Europskom nadzornom tijelu za bankarstvo (EBA). Posebno veliki interes vlada za udomljavanje agencije za lijekove, koja ima oko 900 zaposlenika. 

Prema dogovorenom postupku, zainteresirane zemlje mogu do 31. srpnja predati prijavu, odnosno kandidirati gradove koje nude za domaćinstvo jedne od dviju agencija. Obje agencije neće moći ići u jednu zemlju članicu.

Komisija će do kraja rujna ocijeniti pristigle prijave, a onda će o tome raspravljati države članice na različitim razinama, između ostaloga i na najvišoj razini na summitu u listopadu. Konačni odabir lokacije trebao bi se obaviti na sastanku Vijeća za opće poslove u studenome.

Izbor sjedišta u nekoliko krugova

Izbor sjedišta za svaku od dvije agencije obavit će se u nekoliko krugova. U prvom krugu svaka zemlja raspolaže sa po šest bodova. Za najbolji prijedlog može dati tri boda, za drugi dva i za treći jedan bod. Ako neki od kandidata dobije u prvom krugu od najmanje 14 zemalja članica (natpolovična većina zemalja članica) maksimalna tri boda, sjedište je njegovo. Ako to nije slučaj, pristupa se drugom krugu u kojem svaka zemlja ima jedan glas s po jednim bodom, koji može dati jednom od dva ili tri najbolja kandidata. Ako nitko u drugom krugu ne dobije 14 glasova, pristupa se trećem krugu u koji ulaze gradovi s najviše glasova. U trećem krugu dobiva onaj koji ima najveći broj glasova. U slučaju da dva kandidata imaju isti broj glasova pristupa se izvlačenju, koje organizira trenutačno predsjedavajuća zemlja.

Osim postupka izbora, dogovoreni su i kriteriji koje trebaju zadovoljiti gradovi koji se kandidiraju. Ključni je uvjet da obje agencije mogu odmah nastaviti sa svojom redovitom aktivnošću odmah po preseljenju, dakle mora se osigurati poslovni kontinuitet.

U odluci su pobrojani i drugi kriteriji koji moraju biti zadovoljeni, poput odgovarajuće zgrade s potrebnom kvadraturom. Primjerice, sadašnje sjedište EMA-e u Londonu ima 27.000 metara četvornih površine, od čega 6000 metara četvornih otpada na urede različite površine.

Zračna luka mora biti dobro povezana s ostalim europskim prijestolnicama, a važna je i prometna povezanost zračne luke s gradskim središtem. Potrebno je također osigurati uvjete za školovanje djece zaposlenika u višejezičnim školama, odgovorajuću zdravstvenu skrb za zaposlenike i članove njihovih obitelji, kao i mogućnost zapošljavanja bračnih drugova.

"U svakom slučaju, pokušat ćemo s naše strane dati maksimalan napor da predstavimo našu želju, premda u ovoj utakmici neće biti jednostavno. Znate, kada se nešto seli iz Londona, onda ovi drugi većih gabarita imaju veća očekivanja, ali vidjet ćemo, bitno je da bude korektna i pravična zemljopisna distribucija", kaže Plenković. (Hina/S.Ve.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene