Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Foto: Afp

Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je ponovo izabran za turskog predsjednika, zbog čega mu je mnogo svjetskih vođa uputilo čestitku. Međutim, Sjedinjene Države to još nisu učinile, ali su u ponedjeljak pozvale Tursku na "jačanje demokracije".


SAD je preko glasnogovornice Bijele kuće Sarah Sanders pozvao Ankaru da "poduzme korake radi jačanja demokracije".

Vezani članci Botoks: Ilustracija - 3 Htjeli smršaviti primanjem botoksa u trbuh pa se na kraju otrovali. Stručnjaci poručuju: "To je metoda koja je stara, rezultati su uglavnom bili loši" Požar, ilustracija Erdogan predložio smrtnu kaznu za one koji pale požare: "Trebalo bi je ozbiljno razmotriti"

"Pokušavamo upriličiti telefonski razgovor predsjednika s turskim predsjednikom kako bismo potvrdili naše čvrste veze", rekla je Sanders, iako su veze Turske i SAD-a u preteklih nekoliko godina obilježene napetostima.

Glasnogovornica Bijele kuće pozvala je na "nastavak suradnje radi rješavanja problema u našim bilateralnim odnosima".

Ni američki State Department nije čestitao Erdoganu na reizboru, nego je preko glasnogovornika kratko rekao da Washington "poštuje odluku turskih birača". "Želimo konstruktivne veze s predsjednikom Erdoganom kako bismo se zajedno sučelili s izazovima koji su nam zajednički".

"Pozivamo sve izabrane turske zastupnike, pa i predsjednika Erdogana, da zastupaju stajališta svih turskih građana i da osnaže tursku demokraciju", istaknuo je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je Erdoganu podsjećajući ipak da su "temeljne vrijednosti" Saveza kojega je Turska član, demokracija i vladavina prava.

"Ujedno čestitam turskom narodu na velikom odazivu na izbore", rekao je. "NATO počiva na temeljnim vrijednostima kao što su demokracija, vladavina prava i sloboda pojedinca. Osobno tim vrijednostima pridajem veliku pozornost i ističem njihovu važnost u mnogim NATO-ovim prijestolnicama, pa tako i u Ankari, kada se ondje susrećem s turskim dužnosnicima", dodao je.

Erdoganu je na pobjedi čestitalo mnogo svjetskih vođa

Čelnica europske diplomacije Federica Mogherini kritizirala je uvjete preizdborne utrke koji nisu bili "jednaki za sve".

U zajedničkom priopćenju, Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn uzeli su na znanje ocjenu OESS-a i Vijeća Europe koji u preliminarnom izvješću upozoravaju da "kandidati nisu bili u ravnopravnom položaju".

Nakon snažnih napetosti u odnosima dviju zemalja posljednjih mjeseci, kancelarka Angela Merkel u čestitki Erdoganu rekla je da se "veseli nastavku i jačanju suradnje naših zemalja".

Njemačka, gdje u kojoj živi velika turska dijaspora, želi "biti partner stabilne i pluralističke Turske koja će osnažiti participativnu demokraciju i očuvanje vladavine prava".

Erdoganu je na pobjedi čestitala i britanska premijerka: "Velika Britanija nestrpljivo iščekuje nastavak bliskih veza s Turskom", rekao je glasnogovornik premijerke Therese May.

"Dvije zemlje imaju velik broj zajedničkih interesa, napose na polju regionalne sigurnosti, borbe s terorizmom, bilateralnih ulaganja i trgovine. Surađujemo s predsjednikom Erdoganom i s njegovom vladom na razvoju tih važnih bilateralnih veza".

Glasnogovornik je dodao da će se o regularnosti izbora očitovati kada se objavi izvješće promatrača.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u brzojavu kojim je turskom predsjedniku čestitao na pobjedi "istaknuo je da izborni rezultati nedvojbeno svjedoče o velikom političkom utjecaju Recepa Tayyipa Erdogana".

Njegov reizbor svjedoči o "velikoj potpori njegovoj socijalnoj i gospodarskoj politici te o jačanju ugleda zemlje u vanjskoj politici", navodi Kremlj. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju