Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protukandidat priznao poraz

Izborni promatrači kažu da je Erdogan imao "pretjeranu prednost" uoči izbora

Erdogan odnio pobjedu u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Erdogan odnio pobjedu u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Erdogan odnio pobjedu u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Erdogan odnio pobjedu u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Erdogan odnio pobjedu u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Erdogan odnio pobjedu u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Erdoganova pobjeda slavila se i u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Erdoganova pobjeda slavila se i u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Erdoganova pobjeda slavila se i u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Erdoganova pobjeda slavila se i u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Erdoganova pobjeda slavila se i u BiH (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/5 >>
Novi predsjednički mandat Recep Tayyip Erdogan osvojio je već u prvom krugu, a njegova Stranka pravde i razvoja s koalicijskim partnerima većinu u parlamentu. U pobjedničkom govoru, Erdogan je svoje neprijatelje nazvao neprijateljima demokracije. Glavni oporbeni protukandidat Muharrem Ince priznao je poraz. Oporba kao i promatrači OESS-a izbore su nazvali neravnopravnima.

Pretjerana medijska prokrivenost i izvanredno stanje dali su prednost predsjedniku Erdoganu na izborima u Turskoj, objavili su izborni promatrači.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti

"Trenutni predsjednik i njegova stranka su uživali pretjeranu prednost", stoji u zaključcima promatračke misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE).

"Restrikcije temeljnih sloboda kojima smo svjedočili imale su utjecaj na ove izbore", rekao je Ignacio Sanchez Amor, koordinator promatrača OESS-a. Posebno je istaknuo ograničavanje slobode govora, medijskih sloboda i slobode okupljanja.

Osudio je i to što je dvojici njegovih promatrača zabranjen ulaz u zemlju. Usprkos tome, više od 300 promatrača priopćilo je kako su "glasači imali pravi izbor" na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Erdogan i njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) u nedjelju su pobijedili na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, nadvladavši oživljenu oporbu koja je proteklih tjedana postigla značajan napredak i izgledala sposobno za preokret, prenosi Reuters.

Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova u predsjedničkoj utrci, pošto je prebrojano više od 99 posto glasačkih listića. Njegova stranka AKP osvojila je 42,5 posto na parlamentarnim izborima, a ojačali su je njezini nacionalistički saveznici koji su premašili očekivanja i osvojili 11,1 posto i time vladajućoj koaliciji osigurali parlamentarnu većinu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene