Jasenovac
Jasenovac Foto: Josip Regovic

Potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je u nedjelju službeni posjet Zagrebu zbog stajališta hrvatske vlade o planiranom privatnom posjetu predsjednika Srbije Jasenovcu, a brojni ministri, stranke i institucije oštro su reagirali na poruke hrvatskih vlasti.


Potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović se u utorak u Zagrebu trebala sastati s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Davorom Filipovićem, a kao glavna tema razgovora najavljena je regionalna suradnja i povezivanje plinskim interkonekcijama.

Vezani članci Boris Tadić Bivši srbijanski predsjednik: "Hrvatska je ponovno propustila priliku Vučiću onemogućiti da od Jasenovca radi kazalište" Tomislav Žigmanov na konferenciji za novinare Tomislav Žigmanov o spornom Vučićevom posjetu: "S gnušanjem odbacujemo pokušaje da se u ovo uvuku Hrvati u Srbiji!"

Sastanak je, kako navodi Mihajlović, bio organiziran s ciljem da se razgovara kako da "kroz konkretne projekte i suradnju" dve zemlje povećaju energetsku sigurnost cijele regije i da zajedno idu u susret izazovima 21. stoljeća".

"Umjesto da pokažemo poštivanje prema svim žrtvama i tražimo načine da zajedno gradimo bolju budućnost, kao što radi Srbija, ovakvim potezima se samo vraćamo u prošlost i onemogućava se unapređivanje odnosa dviju država u oblastima gdje itekako postoji potreba da surađujemo”, navela je u pisanoj izjavi Mihajlović.

U redakcije beogradskih medija stižu službena priopćenja ministara, organizacija, stranaka i institucija u kojima se oštro osuđuje stajalište MVEP-a o privatnom posjetu Aleksandra Vučića Jasenovcu, a odluka hrvatskih vlasti naziva se "antieuropskom", "anticivilizacijskom", te "najvećom sramotom u Europi poslije Drugog svjetskog rata".

Ministar obrane Nebojša Stevanović drži da "na put predsjedniku Srbije da položi cvijeće u Jasenovcu nije stala neka ekstremistička falanga, nego vlada jedne države i to članice EU".

Milorad Dodik Dodik: "Srbi i Hrvati su imali tešku prošlost. I jedni i drugi zaslužuju bolju budućnost. Odluka Zagreba je neprihvatljiva''

Nikola Selaković Selaković odgovorio hrvatskom kolegi: ''Nije istina da najavljuju kada dolaze i prelaze granicu''

"I neka se ne pravdaju nekim protokolarnim razlozima, jer se tako još grublje rugaju jasenovačkim žrtvama", ocijenio je Stefanović.

Ministrica kulture i informiranja Maja Gojković istaknula je da stajalište službenog Zagreba "otvara pitanje odnosa aktualnih hrvatskih vlasti prema ustaškim zlodjelima i srpskom narodu danas".

"Ovakav postupak zabrane njegovanja sjećanja ne samo da je vandalsko produbljivanje rana, već je jednak pokušaju brisanja tragova povjesti", istaknula je Gojković.

U poruci ministrice za europske integracije Jadranke Joksimović istaknuto je da zabranom Vučiću Hrvatska "šalje veoma zabrinjavajuće poruke na više razina - od remećenja prava slobode kretanja, dobrosusjedskih odnosa, poglavito u kontekstu eurointegracionog procesa, kao i regionalne suradnje, pomirenja i, općenito, unaprijeđene međusobne komunikacije".

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić zabranu posjeta nazvao je kršenjem "brojnih pravnih i civilizacijskih principa i normi", ocijeivši kako stajalište Zagreba "svjedoči o tome do koje je mere neoustaštvo prisutno u značajnom dijelu hrvatske političke elite, i ne samo u toj sferi".

Izvanparlamentarna Srpska radiklna stranka Vojsilava Šešelja, čiji je dužnosnik nekoć bio aktualni predsjednik Srbije Vučić, zatražila je da "Srbija odmah uskrati gostoprimstvo hrvatskom veleposlaniku u Beogradu koji je odbio primiti diplomatsku notu" srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, ocijenivši da se takav čin "u diplomaciji smatra neoprostivim skandalom".


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju