Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sankcije dotaknule i njih

"Bijesan kao ris!" Vučić u šoku nakon zabrane uvoza ruske nafte preko Jadrana: Za sve mu je kriva Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi krug sankcija Rusiji ''opekao'' je i Srbiju, koja više neće smjeti uvoziti rusku naftu preko JANAF-a.

Osmi paket sankcija Rusiji, koji je jučer izglasala Europska unija, dotakao se i Srbije.

Tranzit sirove ruske nafte preko Hrvatske za zemlje zapadnog Balkana više neće biti moguć. Izuzetak neće biti ni Srbija zbog svojeg stava o ratu u Ukrajini, odnosno činjenice da ne podržava sankcije Rusiji.

Mišljenje pojedinih članica bilo je kako Srbija ne smije profitirati od izuzetka, odnosno da je se ne bi smjelo na taj način nagraditi za neusklađivanje sa stajalištima EU-a.

Nova.rs prenosi reakcije srpskih, kako pišu, režimskih medija, koji govore da je odluka šokirala Aleksandra Vučića. On smatra, kako se navodi, da je Hrvatska najodgovornija za blokadu. O tome se još službeno nije oglasio, ali trebao bi uskoro.

Glavni razlog zbog kojeg je Vučić nezadovoljan odlukom EU-a je taj što je, kako se ističe, Bugarska, u kojoj posluje ruski Lukoil, dobila  izuzeće.

"Očekujte veliku bitku"

Informer piše da je Vučić "bijesan kao ris". U naslovu pišu kako će već danas, na samitu Europske političke zajednice u Pragu, kolegama iz EU-a direktno reći da je to strašan skandal.

Pročitajte i ovo Granatiranje Zaporižje IZ MINUTE U MINUTU Visoki ruski dužnosnik u Hersonu prozvao ministra obrane zbog stanja na terenu: Žestoki Putinov kritičar optužen za veleizdaju

Pročitajte i ovo Rusija ne odustaje - 1 rastu tenzije Putin pripojio ukrajinske regije i promijenio Ustav. Rezervisti poručili: "Punom brzinom naprijed, za majku Rusiju"

"Nema više diplomacije i uvijanja! Stvari se moraju nazvati pravim imenom. A ovo je najstrašnije licemjerje! Odluka EU-a da na prijedlog Hrvatske kazni Srbiju je ozbiljan problem! Poslije te i takve odluke očigledno je da Bruxelles na Srbiju ne gleda kao na ravnopravnog partnera, nego kao na nekakvog neprijatelja!" rekao je sugovornik iz za Informer.

"Pa, kako su to, molim vas, procijenili da su Bugari u ekonomskom problemu, pa oni mogu uvoziti rusku naftu, a Srbija kao nije u tom problemu?! Strašno licemjerje, odvratna dvoličnost, najprljavija politika. Eto, to je ovo što radi EU! I to će im danas u Pragu predsjednik Vučić u lice reći. Očekujte veliku bitku za interese Srbije", nastavio je sugovornik.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je ova odluka sve promijenila.

"Govorila sam da će predsjednik biti pod ogromnim pritiskom. Danas, nakon ove sramotne odluke Europske unije, Vučić će dati žestok odgovor na sankcije na kojima je inzistirala Hrvatska. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtjev Hrvatske to naprave Srbiji. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine miliona eura", rekla je Brnabić na TV Hepi, prenosi Nova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene