Obavijesti Pretražite Navigacija
Sigurna oklada

'SPREMITE SE ZA RAT' Osnivač STRATFOR-a otkriva gdje će izbiti novi veliki sukob u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč nastojanjima trenutne međunarodne politike u spriječavanju sukoba u svijetu, novi rat je neizbježan, smatra George Friedman.

Od kraja Drugog svjetskog rata mnogi od svjetskih političkih i legalnih sustava izgrađeni su oko toga da se spriječava međudržavni sukob, a dokaz tom je prilično impresivan popis uspjeha u tom smislu.

Pročitajte i ovo Napad na Krim Moskva optužuje Ruska diplomacija oštro o napadu na Krim: "Proveden je na zahtjev američkih i britanskih obavještajnih službi" Eksplozija u Gorskom Karabahu - 4 u skladištu goriva Broj poginulih u eksploziji u Gorskom Karabahu porastao. Dosad izbjeglo više od 28 tisuća ljudi

No, može li se to promijeniti? George Friedman, osnivač STRATFOR-a i autor knjige "Idućih 100 godina" (The Next 100 Years), u razgovoru za Business Insider ne samo da smatra da može, već jasno poručuje - da se svijet pripremi za rat.

Trenutni međunarodni sustav sadrži sjeme vlastitog uništenja. To znači da trenutni svjetski poredak dozvoljava nastanak kriza, koje postojeći sustav sam nije u stanju riješiti.

"Od 1815. do 1871. nije bilo međudržavnih ratova od značaja u Europi. Onda je došao Prvi svjetski rat, velikaš.

Evo i još jedne statistike. ne postoji zemlja u svijetu koja nije imala rat sustava, odnosno previranje čitavog svojeg sustava. Od Sedmogodišnjeg rata u Europi do Napoleonskih ratova u 19. stoljeću pa sve do svjetskih ratova, svaka je država imala ili ima jedan takav rat.

Želite se kladiti da će neka zemlja biti jedina koja neće imati takav rat? Prihvaćam okladu...

Kad imate zemlje poput Njemačke, Kine i Rusije u padu i kad ih zamjene druge, tad počinju ratovi sustava. Tad počinje biti opasno, jer se još nije postigla ravnoteža. Dakle, kad se Njemačka ujedinila 1871. ubrzo je izbio sveopći kaos. Japan se uzdignuo početkom 20. stoljeća i imali smo kaos. Stoga, gledamo promjene sustava. Spremite se na rat", ističe Friedman.

On predviđa i mjesto gdje bi veliki rat mogao i izbiti, odnosno nekoliko mjesta.

"Pa trenutno su nadolazeće zemlje Japan, Turska i Poljska. Stoga bih rekao u Istočnoj Europi, na Bliskom istoku ili pomorski rat Japana u kojem bi sudjelovale i SAD, koje traže neku svoju zadovoljštinu.

No svaki put kad se pojavi nova nadolazeća sila, ona mora pronaći svoju ravnotežu. Nove sile se uzdižu, a stare opadaju. Nije taj proces opasan, opasna je nadolazeća pozicija", zaključuje Friedman.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene