Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

MUP Hercegovačko-Neretvanske županije potvrdio je da je Jubilarni križ iznad Mostara pod policijskim nadzorom ne otkrivajući o kakvoj se prijetnji radi.


Postoje sumnje kako su križ i još neki drugi vjerski objekti u zapadnoj Hercegovini trebali meta terorističkog napada eksplozivom.

Vezani članci Zavod za javno zdravstvo u Mostaru Teška situacija u Mostaru: "Zbog porasta broja COVID pacijenata, dio trećeg kata prenamijenili smo kao poseban odjel'' prosvjedi u BiH U jednom danu 73 preminule osobe: U BiH kritično u dva grada, pooštravaju se mjere i jačaju prosvjedi

"Križ je pod stalnim nadzorom", izjavio je u nedjelju
voditelj Odjela za informiranje MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak. Nije mogao potvrditi niti demantirati medijske navode o planovima za miniranje križa dodajući da je službeno dobio potvrdu o tome da je križ pod nadzorom. 

Od petka navečer pod nadzorom specijalnih policijskih postrojbi dominantni 33-metarski križ koji se nalazi na brdu Humu smještenom između istočnog većinskog bošnjačkog i zapadnog dijela grada nastanjenog Hrvatima.

Prema istome izvoru pripadnici protuterorističke zaštite temeljito su pregledali mjesto na kojemu je 2000. podignut križ. Prema medijskim navodima za miniranje križa i druge vjerske objekte namijenjeno je 25 kilograma eksploziva.

Prema neslužbenim navodima informaciju o džipu koji je prevozio 25 kilograma eksploziva bosanskohercegovačkim su sigurnosnim službama dostavile Europske vojne snage (EUFOR) angažirane na očuvanju mira u BiH.