Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrka s vremenom

VIDEO Spasioci u Siriji objavili što im je najpotrebnije: Hrvatski tim stiže na teren, javili se iz Turske

Potres u Turskoj i Siriji - 13
Potres u Turskoj i Siriji - 13 Foto: Afp
Spasilački timovi u Siriji, koji u utorak u ledenim vremenskim uvjetima poduzimaju nadljudske napore u potrazi za stradalima u razornom potresu, pozivaju na upućivanje hitno potrebne teške opreme kako bi spasili živote.

Čelnik sirijskog Crvenog polumjeseca, Khaled Hboubati, naglasio je da im je potrebna "teška oprema, vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila" kako bi mogli nastaviti operacije spašavanja i uklanjanja ruševina.

"Posljedice potresa su katastrofalne. Naši volonteri su spremni, ali nedostaje nam opreme", rekao je.

Rami Abdel Rahman, voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava, rekao je da spasioci u područjima pod kontrolom vlade i oporbe nemaju odgovarajuće teške strojeve za rašćišćavanje goleme količine ruševina.

Ibrahim al-Ajam, volonter u dobrovoljnoj spasilačkoj službi Bijelih kaciga, rekao je da je situacija "katastrofalna". "Toliko je zgrada uništeno", rekao je.

Pročitajte i ovo Preživjeli iz potresa "Patnja je neopisiva" Pakao u Turskoj i Siriji: Broj poginulih ne prestaje rasti, preživjeli se sada suočavaju s novom velikom prijetnjom

"Spasilački timovi pokušavaju svim mogućim sredstvima izvući unesrećene ispod ruševina. Radovi se nastavljaju do ove minute, ali pozivamo sve organizacije da ubrzaju svoje napore i stupe u stanje pripravnosti kako bi pomogli u spašavanju ljudi koji su još zaglavljeni ispod ruševina", poruka je spasilaca iz Sirije.

Do sada su zemlje diljem svijeta uglavnom obećale potporu izravnoj potrazi za preživjelima, poput timova za potragu i pasa tragača, kao i hitno medicinsko osoblje te zalihe šatora, hrane, deka i lijekova.

Rula Amin, glasnogovornica Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) za Bliski istok i Sjevernu Afriku, također je pozvala na slanje hitno potrebne pomoći.

"Predmeti za hitnu pomoć kao što su deke, termo i zimska odjeća" i higijenski artikli prijeko su potrebni u pogođenim područjima, rekla je.

Dodala je da su neka od područja koja je pogodio potres udaljena i teško dostupna tako da se opseg gubitaka u ljudskim životima i šteta tek treba utvrditi.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac Katastrofa u Turskoj Ekipa Dnevnika Nove TV u Turskoj: "Još neko snažnije podrhtavanje i neka od susjednih zgrada bi se mogla urušiti"

"Najjača snježna oluja također pogađa regiju i mnogi su cijelu noć ostali vani na snijegu i kiši i niskim temperaturama. Hitno im je potrebna podrška", rekla je Amin.

Hrvatski spasitelji stižu u Tursku

Hrvatski tim koji je sinoć krenuo prema Turskoj se vozi prema zračnoj luci Adana gdje je uspostavljen prihvatni centar za međunarodne timove koji pristižu u pomoć.

"Obično taj centar koordinira UN-ov tim za provjeru stanja na terenu koji je trenutno u Tuskoj, a mi svi koji dolazimo pružamo podršku turskim spašavateljima", rekao je Tomislav Marević iz Civilne zaštite.

EU šalje 1150 spasilaca i 70 potražnih pasa, UAE 100 milijuna dolara pomoći

Dvadeset i sedam spasilačkih timova mobilizirano je u potrazi za preživjelima nakon razornog potresa u Turskoj, objavio je u utorak povjerenik EU za krizne situacije Janez Lenarčič.

Pročitajte i ovo Otac drži ruku svoje umrle kćeri - 1 POTRESNE FOTOGRAFIJE Potpuni horor i beznađe oca koji se ne može odvojiti od svoje mrtve kćeri stradale u ruševinama

"Solidarnost Europske unije na najbolji način", napisao je Lenarčič na Twitteru.

Spasilačke ekipe dolaze iz 19 zemalja Europske unije, uključujući i dvije nečlanice, Crnu Goru i Albaniju, i u njih je uključeno 1150 spasilaca i 70 pasa obučenih za potragu u ruševinama.

Njihovo raspoređivanje koordinirano je u sklopu tzv. Mehanizma civilne zaštite Europske unije, kroz koji zemlje koje to trebaju traže hitnu pomoć Europske unije i drugih zemalja koje participiraju u tom mehanizmu.

Čelnik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan naložio je upućivanje 100 milijuna dolara pomoći Siriji i Turskoj u spasilačkim naporima nakon razornog potresa, objavila je u utorak državna agencija WAM.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene