Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska socijalistička oporba optužila je predsjednika Nicolasa Sarkozya i vladu da su se, umjesto da iskoriste iduća dva dana za razgovor sa sindikatima kako bi se izbjegla potpuna blokada zemlje, odlučili za zaoštravanje situacije.


Naime, radnici željeznice, javnog prijevoza i francuske plinare i elektre planiraju za 14. studenoga drugi po redu opći štrajk zbog spora oko beneficiranih mirovina, a sindikati upozoravaju da su spremni na neograničeni štrajk ukoliko vlada i predsjednik ustraju u svojoj tvrdoglavosti.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Građani doista jesu gladni, socijalne pravde, a ova vlast je doslovce legla...' Slika nije dostupna Mrsić: Prosvjedi neće pomoći Hrvatskoj da ide na bolje!

'Ostaje mu još 48 sati da sazove okrugli stol i sa sindikatima
predloži modalitete reforme, ali umjesto da iskoristi to vrijeme i osmisli kako izbjeći sukob, predsjednik republike je do maksimuma zaoštrio situaciju', izjavio je čelnik Socijalističke stranke Bruno Le Roux.

Bivša socijalistička kandidatkinja za predsjednicu Segolene Royal je optužila vladu za 'bahatost', ustvrdivši kako 'u globalu, treba reformirati mirovinski sustav', ali da ova vlada 'pribjegava provokacijama i sukobima'.

Sarkozy uzvraća da je za nastavak dijaloga i da vlada neće biti
'tvrda', ali da se reforme provesti jer su 'zastarjele, neodržive i
nepoštene prema drugim radnicima'.

U Francuskoj, radnici u sektoru javnog prijevoza uživaju posebne mirovinske povlastice.