Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić izjavio je u 'Nezavisnim novinama' od srijede kako bi budući predsjedatelj Vijeća ministara BiH trebao biti iz SNSD, jer je ta stranka ostvarila najveći broj mandata u parlamentu BiH.


'Ako je do sada predsjedatelj bio Bošnjak iz FBiH (Adnan Terzić), logično je da predsjedatelj u narednom mandatu bude Srbin iz RS', rekao je Radojičić i upozorio kako SNSD nema poseban razlog za ulazak u koalicije s bilo kojom strankom u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Vezani članci Glasovanje, ilustracija Vlada danas raspisuje lokalne izbore: Novu vlast biramo u čak 576 gradova, općina i županija Plenković objavio da će umirovljenici dobiti COVID dodatak u iznosima od 400 do 1200 kn - 2 Plenković otkrio iznos COVID dodatka: "Ovime ne kupujemo glasove umirovljenika. Ovo je potez odgovorne Vlade"

'Očito je da nijedna stranka iz FBiH bez SNSD-a ne može imati većinu u parlamentu, a SNSD će vidjeti kako će se politički partneri u FBiH dogovoriti. Nemamo programske sličnosti sa strankama u FBiH i to će biti više čista matematika koja će kazati je li neka kombinacija moguća ili nije. Čekamo da vidimo kako će se stranke u FBiH dogovoriti i tko to predstavlja FBiH u ovom trenutku", kaže Radojičić.

Iz Srpske demokratske stranke (SDS) istodobno su poručili kako će biti oporba u parlamentu BiH, te da ne razmišljaju o koalicijama.

'SDS će biti oporba na svim razinama vlasti. U parlamentu BiH nećemo sudjelovati ni u formiranju Vijeća ministara BiH', izjavio je član Glavnog odbora Momčilo Novaković, koji također prenosi stajalište da bi predsjedatelj Vijeća ministara BiH trebao biti predstavnik srpskog naroda, odnosno iz SNSD. Njegovo stajalište dijeli i čelnik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić koji dodaje kako je još 'suviše rano pričati o koalicijama'.

Na temelju preliminarnih rezultata prebrojavanja glasova, najjača stranka u bosanskohercegovačkom parlamentu je SNSD s devet zastupnika, slijedi je SDA s osam, zatim Stranka za BiH, a manje zastupnika dobile bi SDP BiH, SDS, PDP i DNZ.