Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna epidemija

Smrtonosniji od metamfetamina, čak i heroina: Nova droga koja tjera ljude i kompanije da napuste grad s najviše milijardera na svijetu

Ovisnici o Fentinilu na ulicama SAD-a
Ovisnici o Fentinilu na ulicama SAD-a Foto: Afp
SAD trese nova pandemija. Ovoga puta nema veze s virusom i mnogi uozoravaju - puno je opasnija. Nova droga na tržištu smrtonosnija je i od heroina, a porast ovisnika u San Franciscu iz grada je protjerao brojne kompanije i njihove zaposlenike.

Broj smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD-u je dosegnuo rekordne razine tijekom pandemije Covida-19, a novo izvješće američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) posebno se osvrnulo na drogu koja je u velikom porastu i zastupljena je u velikom broju toksikoloških nalaza preminulih osoba.

Fentanil je sintetički opioid koji se daje pacijentima za ublažavanje snažne boli. Do 100 puta je snažniji od morfija. Gotovo 70.000 ljudi u SAD-u umrlo je od predoziranja ovom drogom u 2021., što je gotovo četverostruko povećanje tijekom pet godina. Prema izvješću, do 2021. oko dvije trećine svih smrti od predoziranja bile su povezane s jakim sintetskim opioidom. Može se prijaviti i više droga na jednoj smrtovnici, a fentanil se često nalazio u kombinaciji s drugima, prenosi CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriza u SAD-u Uznemirujući podaci: Svakih 10 sati zbog slučajnog predoziranja umre jedna osoba, a za sve je kriva pogrešna odluka vlasti

Najnoviji slučajevi oštećenja, predoziranja i smrti povezani s fentanilom u Sjedinjenim Državama povezani su s ilegalno proizvedenim fentanilom, koji djeluje drugačije od farmakološkog koji se izdaje na recept i koristi kao flaster.

Prema izvješću CDC-a, postoji znatno veća vjerojatnost da će fentanil biti uključen u smrtonosno predoziranje nego druge droge kao što je kokain, metafetamin, pa čak i heroin.

Pročitajte i ovo Droga najjača droga na svijetu 50 puta jači od heroina: Policija zaplijenila količinu dovoljnu da ubije sve Amerikance

Od ove nove epidemije ovisnosti, nitko nije imun, pa tako ni San Francisco, grad koji slovi kao lokacija s najviše milijardera na svijetu. Nisu neobični prizori gdje se na ulicama vide ovisnici koji su često i beskućnici, a situacija ugrožava i gradsku sigurnost. Zbog toga su svoja sjedišta odlučili prebaciti brojne velike kompanije uključujući GAP, H&M, Whole Foods, a posljednji u nizu učinio je to i Nordstorm.

Uzroci su razni. Konzervativci okrivljavaju vlasti zato što su smanjili sredstva koja se troše na policiju nakon Black Lives Matter prosvjeda. Lijeva opozicija razlog vidi u zatvaranju centra za beskućnike u kojem im je pružana i zdravstvena skrb. Svakako postaje sve jasnije da je riječ o tvrdokornom problemu s kojim će se grad i držva trebati ozbiljno pozabaviti. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene