Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najjača droga na svijetu

50 puta jači od heroina: Policija zaplijenila količinu dovoljnu da ubije sve Amerikance

Droga
Droga Foto: Getty Images
Američki federalni agenti za droge kažu da su 2022. zaplijenili dovoljno fentanila da ubiju sve Amerikance. Agencija za suzbijanje droga (DEA) kaže da su presreli 379 milijuna potencijalno smrtonosnih doza fentanila.

Samo dva miligrama ove sintetičke droge smrtonosni su za čovjeka. Fentanil je 50 puta jači od heroina i 100 puta jači od morfija. DEA je opisala supstancu koja izaziva veliku ovisnost kao najsmrtonosniju prijetnju drogom s kojom se SAD suočava. Većina fentanila krijumčari se u SAD iz Meksika.

DEA kaže da je zaplijenila više od 4500 kg fentanila, kao i više od 50,6 milijuna tableta fentanila koje su bile napravljene da nalikuju različitim lijekovima protiv bolova koji se izdaju na recept. To je više nego dvostruko više od onoga što su zaplijenili 2021. godine.

Većinu droga masovno su proizvodili narkokarteli Sinaloa i Jalisco u tajnim tvornicama u Meksiku, koji koriste kemikalije iz Kine, rekla je ta agencija. Droga je toliko moćna da je smrtonosna mala doza koja stane na sam vrh olovke, piše BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajući podaci Djeca i tinejdžeri masovno se predoziraju, kupuju krivotvorene droge: Umiru zbog jačih opijata

Pročitajte i ovo U Daruvaru uzgajali marihuanu Uhićeni su FOTO Uzgajali marihuanu, policija pronašla više od 850 stabljika

Više od 100.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja drogom prošle godine, a dvije trećine smrti pripisuju se fentanilu. Količina fentanila zaplijenjena ove godine bila je dovoljna da ubije svih 330 milijuna stanovnika SAD-a, rekla je agencija za lijekove.

"Operativni je prioritet DEA-e pobijediti dva meksička narkokartela - Sinaloa i Jalisco, koji su primarno odgovorni za fentanil koji danas ubija Amerikance", izjavljeno je. Osim fentanila, DEA je također zaplijenila gotovo 60 tona metamfetamina, oko 1950 kg heroina i više od 200 tona kokaina.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene