Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija u šoku: Slovenski državljanin osumnjičen za genocid u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska javnost šokirana je otkrićem da je jedan slovenski državljanin osumnjičen za sudjelovanje u masovnim ubojstvima Bošnjaka u Srebrenici. Slovenac već duže vrijeme živi na području Republike Srpske pod drugim imenom, a bosanske vlasti sada ga sumnjiče za genocid.

Franc Kos ime je koje se pojavljuje u sudskim zapisnicima Haaškog suda. Više svjedoka označilo ga je kao odgovornog za napade na civile, a njegov vod navodno je bio neposredno odgovoran i za ubojstva gotovo 1 000 muslimana. 

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Sarajevsko i slovensko tužiteljstvo te policija, potvrdili su informaciju, istragu provode, no pred kamere ne želi nitko.
U njegovom rodnom selu, kažu nekadašnji susjedi, nisu ga vidjeli već godinama

- Znam da je otišao u Bosnu kada je tamo počeo rat. Nakon toga o njemu nisam čuo više ništa, kaže susjed Peter Strašek. 

Za vrijeme rata prvo se prijavio u Hrvatsku vojsku, no kada ga tamo nisu primili, otišao je u Srbiju, gdje navodno već godima živi pod drugim imenom. Tijekom rata  bio je poznat pod nadimkom 'Slovenac', a od '92. godine u Sloveniji ga više nije vidio nitko

- Bio je kod nas zaposlen i neočekivano je otišao. Radio je kao smetlar, bio je hiperaktivan i uvijek je želio iskakati iz prosjeka, priča njegov bivši šef Marko Zidanšek. 

Prema svjedočenju Dražena Erdemoviča na suđenju Slobodanu Miloševiću, Slovenac Franc Kos bio je član postrojbe za sabotažu, koju su '94. godine formirali bosanski Srbi te je za novac sudjelovao u ubojstvima u Srebrenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene