Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procjena službi

Slovenija trenutno bez opasnosti od terorizma, no prijeti povratak džihadista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za večeras sjednicu nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu na kojoj će tema biti opasnost od ekstremizma i terorizma u Europi.

Slovenske sigurnosne službe procjenjuju da je stupanj ugroženosti te države od militantnog islamizma relativno niska, ali da bi se to moglo promijeniti sa slomom Islamske države (IS), kada se europski džihadisti počnu vraćati u zemlje iz kojih su otišli u Irak i Siriju.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

'Naše službe procjenjuju da je stupanj ugroženosti Slovenije trenutačno na razmjerno niskom stupnju, ali da ona zbog svog tranzitnog karaktera nikako nije imuna od događaja u drugim europskim državama i u svijetu', kazao je u utorak nakon sjednice o toj temi predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi Branko Grims, zastupnik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS).

Kako je dodao, nije daleko vrijeme kada će Islamska država doživjeti slom, a tada se može očekivati povratak onih islamista koji su u Irak i Siriju otišli iz europskih država pa bi se tada stupanj opasnosti i za Sloveniju mogao povećati.

Francuz priveden dok je pokušavao otići u Siriju povezan s braćom Kouachi

'Oni koji su se obučavali za terorističke zločine doći će natrag u Europu i na to moramo biti spremni, zajedno s cijelom Europskom unijom. U suprotnom bi se sigurnosne prilike mogle bitno pogoršati', kazao je Grims.

Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za večeras sjednicu nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu na kojoj će tema biti opasnost od ekstremizma i terorizma u Europi.

Cerar je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da će se na sjednici članovi vijeća informirati o sigurnosnom stanju u Sloveniji i o strategiji budućih mjera za osiguranje od terorizma, a na sjednicu su pozvani i predsjednik države Borut Pahor i predsjednik parlamenta Milan Brglez.

VIDEO Otkriveno gdje je partnerica pariškog terorista bila prije napada

Cerar je rekao da je od izuzetnog značaja da je Europska unija u slučaju terorističkih akcija u Parizu pokazala jedinstvo, jednako kao što je to pokazala i u slučaju ukrajinske krize. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene