Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Slovenija: Crkva tužila državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog odbijanja države da joj vrati otočić na sredini Bledskog jezera, Katolička crkva u Sloveniji obratila se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, uz molbu da tom predmetu dade prednost.

"Na taj smo se potez odlučili nakon što smo temeljito proučili odluku slovenskog vrhovnog suda koja nam se čini nepravednom", izjavio je u subotu župnik bledske župe Janez Ambrožič, potvrđujući da je poslao žalbu u Strasbourg nakon što je Crkva u Sloveniji iscrpila sva pravna sredstva.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast

Vrhovni sud lani je donio presudu da se bledskoj župi u okviru denacionalizacije vraća crkvica na otoku, koja je svojevrsna turistička atrakcija, ali ne i sam otok, odnosno zemljište. Takvu je odluku onda potvrdio i Ustavni sud po čijem se pravorijeku nad otokom ne može steći vlasničko pravo jer se na njega odnosi Zakon o zaštiti kulturnih i prirodnih spomenika.

Bledski gradonačelnik Janez Fajfar izjavio je kako je začuđen pravdaškom upornošću Crkve, jer smatra da je rješenje po kojemu crkvica sa zvonikom pripada Katoličkoj crkvi, a otočić državi, odnosno općini "dobar kompromis".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene