Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog odbijanja države da joj vrati otočić na sredini Bledskog jezera, Katolička crkva u Sloveniji obratila se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, uz molbu da tom predmetu dade prednost.


"Na taj smo se potez odlučili nakon što smo temeljito proučili odluku slovenskog vrhovnog suda koja nam se čini nepravednom", izjavio je u subotu župnik bledske župe Janez Ambrožič, potvrđujući da je poslao žalbu u Strasbourg nakon što je Crkva u Sloveniji iscrpila sva pravna sredstva.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi sve bliže starom normalnom: Od vikenda moguća veća okupljanja, dulje rade i kafići Najveća krunica Ovo je najveća krunica na svijetu! Duga je 500 metara, jedna kugla velika je poput manjeg djeteta, a nalazi se u Hrvatskoj

Vrhovni sud lani je donio presudu da se bledskoj župi u okviru denacionalizacije vraća crkvica na otoku, koja je svojevrsna turistička atrakcija, ali ne i sam otok, odnosno zemljište. Takvu je odluku onda potvrdio i Ustavni sud po čijem se pravorijeku nad otokom ne može steći vlasničko pravo jer se na njega odnosi Zakon o zaštiti kulturnih i prirodnih spomenika.

Bledski gradonačelnik Janez Fajfar izjavio je kako je začuđen pravdaškom upornošću Crkve, jer smatra da je rješenje po kojemu crkvica sa zvonikom pripada Katoličkoj crkvi, a otočić državi, odnosno općini "dobar kompromis".