Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena birališta

Slovačka: I s manjom potporom, premijer Fico još uvijek u prednosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovaci biraju svojeg trećeg predsjednika između 14 kandidata, a največi je favorit aktualni premijer Robert Fico.

Birališta u Slovačkoj otvorila su svoja vrata za prvi krug predsjedničkih izbora na kojima bi Slovaci trebali izabrati svog trećeg predsjednika od pada komunizma, a najveći favorit je aktualni premijer Robert Fico.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Slika nije dostupna Milijunaš i filantrop Kiska pobijedio na predsjedničkim izborima u Slovačkoj

Predsjednik Slovačke ima relativno male ovlasti i njegov glavni politički instrument, stavljanje veta na zakone, lako može poništiti parlament. Unatoč tome, ta je dužnost privukla 14 kandidata s cijelog političkog spektra.

Ivo Josipović na summitu u Slovačkoj o rastu i oporavku od krize u Europi

Zanimljivo je da se za predsjednika kandidirao sadašnji premijer Robert Fico (49), čelnik vladajuće ljevičarske stranke Smer-SD, unatoč činjenici da uživa mnogo veće političke ovlasti kao predsjednik vlade.

Do prije koji mjesec činilo se da je Ficova pobjeda neupitna, ali mu je s približavanjem izbora potpora počela padati. Unatoč tome, on vodi u ispitivanjima javnog mišljenja s više od 35 posto glasova.

Kandidat koji je vodio najdužu i najskuplju kampanju je Andrej Kiska (51), uspješni poduzetnik i filantrop. On se ponosi time da nije član ijedne stranke i nije 'iskvaren' u politici. On u anketama stalno zauzima drugo mjesto unatoč tome što se povremeno spominje da je navodno stekao bogatstvo kroz upitnu poslovnu etiku i činjenici da nije elokventan. Posljednje ankete daju mu gotovo 24 posto.

Luka Burilović je novi predsjednik Hrvatske gospodarske komore

Za Fica je ključno pitanje može li u zadnjim danima kampanje, koja će biti obilježena televizijskim sučeljavanjima, uspjeti osvojiti toliko birača da izbjegne drugi krug koji se održava 29. ožujka ako nijedan kandidat ne uspije osvojiti najmanje 50 posto glasova u prvom.

Pobjednik stupa na dužnost 15. lipnja kada aktualnom predsjedniku Ivanu Gašparoviču završava mandat.

Ostali kandidati su odvjetnik i bivši kršćanski demokrat Radoslav Prochazka koji je pokušao privući birače svojom relativnom mladošću i pravnom ekspertizom, koju je obećao iskoristiti za poboljšanje slovačkog problematičnog sudstva.

Tu je i Milan Knažko, glumac s političkim iskustvom iz turbulentnih '90-ih godina kada je bio jedan od vođa Baršunaste revolucije, koji se u svojoj kampanji zauzimao za borbu protiv korupcije i manju vladu, a bilo je i nejasnih pozivanja na veću izravnu demokraciju. Prochazka i Knažko dobivaju u anketama oko deset posto glasova i bore se za treće mjesto.

Većina predsjedničkih kandidata obećala je da će poduprijeti bilo koga tko uđe u drugi krug kao protukandidat Ficu.

Birališta su u subotu otvorena od 7 do 22 sata. Pravo glasa ima oko oko 4,3 milijuna ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene