Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Slovačkoj i Nikolić

Josipović na summitu u Slovačkoj o rastu i oporavku od krize u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelovat će na dvodnevnom summitu šefova država srednje Europe koji se održava u Bratislavi.

Hrvatski će predsjednik Ivo Josipović na summitu šefova država srednje Europe u srijedu i četvrtak u Bratislavi raspravljati o strategiji rasta i oporavku od krize u Europi, najavljeno je iz ureda predsjednika.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda EP-a - 3 Rezultati Eurobarometra Što Hrvate najviše brine i postoje li nada u bolje sutra? "To je jedan miks osjećaja"

Domaćin skupa bit će slovački predsjednik Ivan Gašparovič, a summit će biti i prilika da se proslavi 20. godišnjica slovačke samostalnosti.

>> Josipović: Bliži se trenutak mog susreta s Tomislavom Nikolićem

Sudionici 18. predsjedničkog summita srednje Europe razgovarat će o ulozi tzv. novih članica Europske unije i vrijednosti koju su one dodale Uniji, među ostalim i svojim kapacitetom za pomaganje EU da obnovi ukupan rast.

Europa je suočena s teškom gospodarskom i društvenom situacijom, a čelnici poduzimaju velike napore da konsolidiraju javne financije, ostvare gospodarski rast i zadrže radna mjesta, a dinamična regija središnje Europe, kaže slovački organizator summita, ima potencijal da odigra pozitivnu ulogu i u konsolidaciji Europe i u traženju novoga mjesta Europe u svijetu poslije krize.

U srijedu, prvi dan summita, na skupu će biti i predsjednik Europskoga vijeća Herman Van Rompuy.

Okupljeni čelnici zemalja srednje Europe u Bratislavi će razgovarati o tome kako vratiti održiv gospodarski rast i spriječiti vraćanje slične gospodarske i financijske krize, među ostalim i dubljom gospodarskom integracijom regije.

U debati na okruglome stolu drugoga dana summita predsjednici država razgovarat će o jačanju regionalne suradnje među članicama i nečlanicama EU.

Uz hrvatskog predsjednika, sudjelovanje na summitu najavili su predsjednici Austrije, Rumunjske, Crne Gore, Estonije, Makedonije, Litve, Ukrajine, Poljske, Latvije, Bugarske, Moldavije, Srbije, Albanije, Slovenije, Češke, Kosova te predsjedavajućeg predsjedništva Bosne i Hercegovine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene