Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obitelji putnika na letu MH370 konkretne odgovore čekaju 20 dana. Obitelj putnika leta iz 1977. još uvijek ne znaju istinu.


Misterij nestalog zrakoplova na površinu je izvukao bol koja je uslijedila nakon tragedije 1977. godine. CNN je izvukao poveznice dviju zrakoplovnih nesreća.

Vezani članci Tomislav Vacenovski, pukovnik Zapovjednik protupožarne eskadrile za Dnevnik Nove TV: "Letjelo se svim raspoloživim zrakoplovima, na tri lokacije, i bačeno je više od 600 tona vode" Slika nije dostupna Malezija: Nestanak MH370 'nesretan slučaj'

Obitelji putnika na letu Malaysia Airlinesa 370 konkretne odgovore čekaju 20 dana. Obitelji i prijatelji putnika koji su bili na letu Malaysia Airlinesa 653 čekaju 37 godina.

Let 653 otet je 1977. godine na putu iz grada Penang na sjeveru Malezije u Kuala Lumpur. Zrakoplov, Boeing 737-200, srušio se u selu Tanjung Kupang. Poginulo je 100 ljudi, 93 putnika i sedam članova posade, ali prepoznatljiva tijela nisu pronađena. Prije leta 370 ovo je bila najveća nesreća u povijesti malezijske aviokompanije.

'Prošlo je 37 godina, a mi zapravo još uvijek ne znamo istinu', rekla je Ruth Parr, koja je imala 19 godina kada je njezin otac Thomas poginuo u nesreći.

Svjedoci vidjeli požar

Otmičari ili otmičar leta MH653 nikada nisu identificirani, unatoč snimkama iz pilotske kabine na kojima su se čuli zvuci pucnjeva koji su ubili oba pilota. Zrakoplov je navodno otet kada je prilazio Kuala Lumpuru. Prije pada na močvarno tlo zrakoplov je izvodio neke čudne manevre. U izvješću o nesreći zaključeno da je do pada došlo jer je posada bila onesposobljena, a letjelica je ostala bez profesonalnog nadzora.

Neki svjedoci tvrdili su da su prije pada vidjeli zrakoplov u plamenu, drugi su prije udara čuli eksplozije, međutim istražitelji dokaze za ove tvrdnje nisu uspjeli pronaći.

I za druge članove obitelji putnika leta MH653 nedavni nestanak leta MH370 vratio je sjećanja na traumatično razdbolje. Tijekom godina naučili su se nositi s tugom, ali nesreća će uvijek utjecati na njihove živote.

Svatko se s tugom nosi na svoj način

Tom Aherrington u nesreći je ostao bez oca, a memorijalni centar izgrađen blizu mjesta pada njegovoj je obitelji postao opipljivo mjesto na kojem su mogli razmisliti o gubitku.

Obiteljima putnika leta MH370 poručio je da se trebaju usredotočiti na uspomene koje imaju, a ne na prozivanje krivaca.

I on i Parr upozorili su da se svatko s tugom nosi na svoj način. Postane malo lakše s vremnom, ali datum se nikad ne zaboravlja, tvrdi Parr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook