Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sjeverna Koreja prijeti ratom protiv SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja zaprijetila je da će usvojiti 'konkretne protumjere' ako Sjedinjene Države nastave s pritiskom na Pjongjang, objavilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

'Ako nas SAD nastavi ugnjetavati i vršiti pritisak na nas, smatrat ćemo to objavom rata i poduzeti niz konkretnih protumjera', objavilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razvit će balističke projektile Sjeverna Koreja izravna je prijetnja SAD-u Slika nije dostupna Upozorenje južnokorejaca Sjeverna Koreja iduće godine izvodi treći nuklearni pokus?

Priroda 'protumjera' nije objavljena.

'Iako smo pristupili nuklearnom pokusu zbog SAD-a, naša spremnost da realiziramo denuklearizaciju korejskog poluotoka putem dijaloga i pregovora ostaje nepromijenjena', tvrdi ministarstvo koje optužuje SAD da je 'manipuliralo Vijećem sigurnosti UN-a kako bi usvojio rezoluciju kojom se vrši pritisak na Pjongjang'.

Jednako prijetećim tonom, drugi čovjek sjevernokorejskog režima Kim Yong-nam iznio je mogućnost poduzimanja 'konkretnih akcija' radi suočavanja s 'neprijateljskim ponašanjem' SAD-a.

Nije isključio novi nuklearni pokus nakon onog u ponedjeljak.
'Pitanje budućih nuklearnih pokusa povezano je s američkom politikom prema našoj zemlji', kazao je Kim japanskoj agenciji Kyodo. 

Japan uvodi nove sankcije protiv sjeverne Koreje

Japan će uvesti nove sankcije protiv Sjeverne Koreje, uključujući zabranu ulaska njihovih brodova u japanske luke, nakon objave Pjongjanga da je izveo nuklearni pokus, javljaju tamošnji mediji.


Japanski ministri raspravili su o kaznenim mjerama na sastanku, dva dana nakon što je Sjeverna Koreja izvela pokus, a od vlade se očekuje da odluči o planu kasnije tijekom dana na sastanku japanskog vijeća sigurnosti.

Sankcije bi trebale uključiti ograničavanje uvoza iz Sjeverne Koreje, javlja novinska agencija Kyodo.

Prema službenoj studiji, bilateralna trgovina između Japana i
Sjeverne Koreje iznosila je samo 21,2 milijarde jena 2005. (oko 140 milijuna eura), odnosno dva puta manje nego 2000. godine.

Japan uvozi iz Sj. Koreje uglavnom rakove, ježeve i školjke, koks i gljive. Japanski čelični div Nippon Steel, koji je uvozio svake godine antracit u vrijednosti dvije milijarde jena iz Sjeverne Koreje, prekinuo je trgovinu nakon raketnih pokusa u srpnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene