Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja optužena je jer ne poštuje sankcije koje joj je nametnuo UN, a tiče se izvoza nuklearne i raketne tehnologije.


Sedmočlani panel Vijeća sigurnosti UN- a, u izvješću je naveo kako je Sjeverna Koreja sudjelovala u 'nuklearnim aktivnostima i onima vezanim za balističke rakete u određenim zemljama, poput Irana, Sirije i Mianmara'.

>> Upozorenje Obame: Sjevernoj Koreji prijeti još veća izolacija

Vezani članci Migranti, ilustracija Izbio požar u migrantskom centru nakon najave da će biti zatvoren, 1200 ljudi bez smještaja Slika nije dostupna Prije lansiranja rakete sastaje se vodstvo Sjeverne Koreje

>> Sjeverna Koreja spremna predati uzorke torpeda

Panel koji sadrži 75 stranica izvješća, pozvao je sve zemlje članice UN- a da obrate posebnu pozornost na sprječavanje takvih aktivnosti. Pyongyang je, navodi se, prekršio sankcije 'maskirajući' financijske transakcije korištenjem 'neformalnih mehanizama transfera, lažnih tvrtki i tomu slično'.

Navodi se također, kako je Sjeverna Koreja razvila visokosofticiranu međunarodnu mrežu za akviziciju, marketing i prodaju oružja i vojne opreme, te kako je izvoz oružja zapravo postao jedan od glavnih izvora strane valute ua Koreju. Inače, UN je posljednje sankcije Sjevernoj Koreji uveo u svibnju 2009. Zbog izvođenja nuklearnog pokusa. (Hina)