Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijske pobunjeničke skupine odlučile su u ponedjeljak zamrznuti sve razgovore o njihovu mogućem sudjelovanju u sirijskim mirovnim pregovorima koji bi se trebali održati u Kazahstanu pod pokroviteljstvom Rusije, ako, kako navode u priopćenju, sirijska vlada i njezini saveznici koje podupire Iran ne prestanu kršiti prekid vatre.


Pobunjeničke skupine priopćile su da će svako napredovanje vojske i snaga koje podupire Iran značiti prekid primirja sklopljenoga uz posredovanje Rusije i Turske, a koje je stupilo na snagu u petak.

Vezani članci Slika nije dostupna SVI SE PITAJU Hoće li se nakon pet godina u Siriji napokon dogoditi čudo? Slika nije dostupna Sirijske snage i saveznici granatirali predgrađe Damaska, sukobili se s pobunjenicima

"Režim i njihovi saveznici nastavili su pucati te su mnogo puta prekršili prekid vatre", stoji u priopćenju koje potpisuju uglavnom umjerene pobunjeničke skupine koje djeluju u sklopu takozvane Slobodne sirijske vojske (FSA).

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je poduprlo sporazum o prekidu vatre, nakon kojega bi trebali uslijediti mirovni pregovori u glavnome gradu Kazahstana, Astani.

U priopćenju se ističe da se većina kršenja primirja dogodila na području sjeverozapadno od Damaska gdje vladine snage i libanonski Hezbolah pokušavaju steći prednost. Pobunjenici tvrde da vojska pokušava ponovno osvojiti to područje na kojemu se nalazi najveći izvod vode koji opskrbljuje Damask i kroz koje prolazi glavni opskrbni put od Libanona do sirijskoga glavnoga grada.

Kao i prijašnji sporazumi o prekidu vatre u Siriji i ovaj je bio krhak od samoga početka, a pobunjeničke skupine sumnjaju u sposobnost Rusije da prisili sirijsku vladu i njihove saveznike da se pokore uvjetima sporazuma o prekidu vatre. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju