Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Neizravni pregovori

Pregovarali o primirju pa se međusobno izvrijeđali i nazvali jedni druge ''teroristima''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovarači sirijske vlade i oporbe međusobno su razmijenile uvrede u petak, kazavši jedni za druge da su "teroristi" te da se "ponašaju poput djece", nakon osmodnevnih pregovora u Ženevi.

Dvije strane nisu se izravno sastale nego su pregovarali preko posrednika Staffana de Misture, a svoje su uvrede izrekli pred kamerama nakon zasebnih sastanaka s Misturom.

Pročitajte i ovo Kamere za prebrze vozače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 pripreme za sezonu Veliki brat po cijeloj Hrvatskoj: Masovno se postavljaju nove kamere za nadzor brzine Ilustracija ozljede glave i mozga Tučnjava ispred kluba u Splitu: Mladić se bori za život

Oporbeni pregovarač Nasr al Hariri rekao je da "teroristički režim" predsjednika Bašara al Asada odbija pregovarati o političkoj tranziciji, te da je Asad ratni zločinac koji mora odstupiti u ime mira. "Oni su samo nastavljali sa svojom praznom retorikom o borbi protiv terorizma", rekao je Hariri novinarima ponovivši da "ne može biti mira bez pravde".

"Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti ne mogu biti opcija za pregovore. Odsad će se morati naći prostora za tranzicijsku pravdu kako bi se osiguralo da se utvrdi odgovornost počinitelja zločina", rekao je. Hariri je rekao da traži pregovaračkog partnera koji stavlja interese sirijskog naroda na prvo mjesto, a Bašar al Džafari koji vodi pregovaračku stranu sirijske vlade da jedino želi pregovarati s nekim tko je "patriotski nastrojen".

Džafari je za pregovarače oporbe rekao da se "ponašaju kao djeca" koja misle da se pojavljuju u televizijskim show emisijama poput "Arab idol" ili "The Voice" te imaju iluziju da će vlada jednostavno predati upravljanje zemljom u njihove ruke.

"Zapravo su samo oruđe, lutke na koncu u rukama svojih gospodara i čini se da nisu dobili od njih upute osim naputka da nastave podržavati terorizam i stvarati nered na ovim pregovorima". Džafari je rekao da je njegovo izaslanstvo predalo Misturi dokumente o svim aspektima pregovora - izborima, ustavu, reformiranoj vlasti i borbi protiv terorizma - no oporba nije odgovorila. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene