Vojni dron/Ilustracija (Foto: AFP)
Vojni dron/Ilustracija (Foto: AFP)

Sirijski državni mediji, pozivajući se na vojni izvor, rano u ponedjeljak prenose kako je koalicija predvođena Amerikom bombardirala jedan od sirijskih vojnih položaja na istoku zemlje, pri čemu je poginuo zasad još nepoznat broj ljudi.


Napad se dogodio u al-Harri, jugoistočno od Albu Kamala. Još uvijek nema detalja o broju ozlijeđenih i poginulih.

Zapovjednik vojnog saveza koji podržava predsjednika Bašara al Asada Reutersu je otkrio da su "vjerojatno američki" dronovi bombardirali položaje iračkih frakcija između Albu Kamala i Tanfa, kao i sirijsku vojsku. Glasnogovornik američke koalicije nije bio dostupan za izjavu.

Zapadni savez podržava arapske Sirijce i Kurde koji se sjeveroistočno od Albu Kamala bore protiv Islamske države (IS).

Sirijska je vojska uz pomoć iranskih paravojski, Hezbollaha i skupina iz Iraka prošle godine protjerala IS s tog područja, no džihadisti su od tada tamo izveli nekoliko napada.

U Tanfu, mjestu jugozapadno od Albu Kamala, u pustinji blizu granice s Jordanom i Irakom, smještene su i američke snage.

Asad je prošlog tjedna rekao da Sjedinjene Države smatra okupatorskom silom u Siriji i da "podržava bilo kakav čin otpora, bilo to protiv terorista ili okupatorskih sila, nevezano za njihovu nacionalnost". (Hina)