Vojislav Šešelj (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Vojislav Šešelj (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Haški osuđenik i zastupnik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj u četvrtak je, samo 24 sata poslije izricanja presude za progon Hrvata ’90-ih godina, rekao kako je spreman ponoviti svoje zločine i to protiv dvojice kolega parlamentaraca Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka.


“Intenzivno se pripremam za ponavljanje svojih ratnih zločina, a krenut ću od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka”, izajvio je Šešelj za portal beogradskog lista Blic, dan nakon što mu je Prizivno vijeće Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove kao sljedbenik ICTY-a, izrekao kaznu od 10 godina zatvora zbog počinjenih ratnih zločina.

Vezani članci Tomislav Žigmanov (Foto: Dnevnik.hr) Šutnja na govor mržnje šešeljevaca: Jedna činjenica dovoljno govori o atmosferi i strahu kod Hrvata u Vojvodini Vojislav Šešelj (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) MUP Srbije neće dopustiti Šešeljev skup u Hrtkovcima: "Građani mogu biti mirni i spokojni"

Šešelj je, također, ponovio jučerašnju izavu medijima kako je “ponosan na zločine koji mu se pripisuju”, te da ih “planira ponoviti”.

“Bit će još intenzivniji nego što su bili. Kakvi? To vam ne mogu otkriti. Reći ću vam samo da ću krenuti od onog Žigmanova i Čanka”, rekao je Šešelj.

Vođa radikala mogao bi se, zbog pravomoćne presude na zatvorsku kaznu koja je dulja od šest mjeseci, suočiti sa zakonskom mogućnošću da ostane bez zastupničkog mandata, a Čanak i Žigmanov reagirali su na Šešeljevu današnju izjavu očekujući poteze pravosuđa i državnih tijela.

“Ovako što se nije dogodilo u političkom životu Srbije još od ’90-ih! Nedopustivo je da se u javnosti političkim neistomišljenicima upućuju tako brutalne prijetnje, napose ne od onih koji su pravomoćno osuđeni za ratne zločine”, ocijenio je za Hinu Tomislav Žigmanov.

On je naglasio kako očekuje ”osude ovoga čina od nositelja najviših instanci vlasti u Srbiji te reagiranje tužiteljstva”.

“U protivnom, shvatit ću prijetnju posve ozbiljno”, rekao je Žigmanov, predsjednik DSHV i član zastupničkog kluba oporbene Denokratsske stranke, na čijoj je izbornoj list ušao u srbijanski parlament.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocijenio je kako se Šešeljevo “zdravstveno stanje ubrzano pogoršava” i poručio da vođu radikala “treba hitno hospitalizirati”.

“U slučaju da te prijetnje nisu posljedica oštećenog poimanja stvarnosti, zbog ovakvog njegovog stanja trebaju reagirati određena državna tijela i pravna država”, rekao je Čanak za Blic, komentirajući Šešeljeve prijetnje ponavljanjem ratnih zločina.

Beogradska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava u srijedu je, poslije izricanja desetogodišnje kazne Šešelju, zatražila da mu se, kao osuđenom ratnom zločincu, oduzme zastupnički mandat, podsjetivši da ta mogućnost postoji po zakonu o narodnim zastupnicima. (Hina)