Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Senat po drugi puta odbacio je reformski zakon o imigraciji, čime je rasprava o njemu odgođena za vrijeme nakon izbora 2008. i nanesen poraz predsjedniku Georgeu W. Bushu, koji dulje od dvije godine traži donošenje zakona što će riješiti kronični problem ilegalnog useljavanja u SAD-u.


Prijedlog da se ubrza rasprava i zakon o imigraciji stavi na glasanje podržalo je 46 zastupnika a 53 su bila protiv, što je 14 glasova manje od 60 potrebnih za prolaz.

Vezani članci Trgovina, ilustracija - 3 Zakon o radu trgovina neki podržavaju, drugi najavljuju otkaze: "Ovo je nerazumno, neprihvatljivo i ne koristi nikome" Slika nije dostupna Senat učinio prvi korak prema ukidanju Obamacarea

Kontroverzni zakon, kojim bi se legalizirao status za oko 12.5
milijuna ilegalnih useljenika, pooštrila kontrola granica i sustava
useljavanja, te uveo program privremenog boravka na radu, ima pristaše i protivnike na obje strane političkog spektra u Kongresu. 

Glavnina protivnika mu je u konzervativnom krilu Republikanske stranke, čiji zastupnici legaliziranje statusa ilegalnih useljenika kritiziraju kao amnestiju. Protive mu se i novi demokratski zastupnici iz okruga u kojima su na izborima 2006. tijesno pobijedili konzervativne suparnike.

U četvrtak je za zakon glasovalo 12 republikanaca, dok je 16
demokratskih senatora bilo protiv. Čak 18 senatora promjenilo je glas u odnosu na utorak, kada je sa 64 glasa za i 35 protiv podržano vraćanje zakona na dnevni red.

Predsjednik Bush, koji je opetovano pozivao na usvajanje zakona, izrazio je "žaljenje" zbog današnjeg odbijanja i u kratkom priopćenju poručio kako "Kongres stvarno treba dokazati Amerikancima da može postići zajedništvo na teškim pitanjima".

 U srijedu su pristaše zakona odbacile nekoliko amandmana koji su mogli promijeniti samu bit akta, kao što je odbacivanje legalizacije statusa za ilegalce ili odredba da se moraju vratiti u svoje zemlje unutar dvije godine i tek onda zatražiti posebnu Z-vizu za trajno useljenje u SAD.