Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šefik Džaferović i Denis Zvizdić

Bošnjački vrh čestitao Milanoviću, očekuju bolje odnose: "Trebamo se posvetiti rješavanju otvorenih pitanja"

Šefik Džaferović (Foto: Dnevnik.hr)
Šefik Džaferović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Najviši bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Denis Zvizdić u ponedjeljak su čestitali Zoranu Milanoviću na izboru za predsjednika Hrvatske pozvavši ga da svoj mandat iskoristi na jačanju odnosa i suradnje između dvije države.

Član Predsjedništva BiH Džaferović izjavio je novinarima u Sarajevu kako poštuje volju hrvatskih birača te kako se nada da će njegova zemlja i Hrvatska ubuduće imati dobre odnose i rješavati otvorena pitanja. "Želim da se posvetimo rješavanju otvorenih pitanja na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i reciprociteta", kazao je Džaferović uz ocjenu kako su u proteklim godinama međudržavni odnosi bili "u zastoju".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

Milanoviću je na izboru za predsjednika Hrvatske čestitao i Zvizdić, ovoga puta u ulozi predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH. "Nadam se da ćemo odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske nastaviti razvijati u svim segmentima i u interesu svih naših građana, a posebno u sferi međusobnog uvažavanja, ekonomske suradnje i podrške euroatlantskom putu BiH. Primite izraze mog iskrenog uvažavanja", napisao je u svojoj čestitci Zvizdić koji je u vrijeme kada je Milanović bio hrvatski premijer obnašao dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Posljednju komunikaciju Zvizdića i Milanovića iz tog vremena obilježio je prijepor zbog izjave novoizabranog hrvatskog predsjednika iz 2016. godine. Milanović je tada u tajno snimljenom razgovoru s pripadnicima nekih braniteljskih udruga koji je naknadno procurio do medija kazao kako se u BiH "nema s kim razgovarati" odnosno kako je stanje u toj zemlji "big shit". Zvizdić mu je tada otvorenim pismom poručio kako "uopće ne poznaje BiH i njene građane a ipak olako izgovara teške riječi i donosi uvredljive zaključke".

Cvitanović: Milanović je prijatelj BiH

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović rekao je kako je novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović prijatelj BiH te je izrazio je očekivanje kako će snažno podržavati jednakopravnost tamošnjih Hrvata, uključujući pravo da biraju svoje političke predstavnika bez preglasavanja. “Milanović će sigurno ostati zagovornik ravnopravnosti Hrvata u BiH i načela legitimnog političkog predstavljanja”, rekao je Cvitanović za mostarski portal Dnevnik. Pojasnio je kako su njegove poruke kao premijera i političara, ali i kandidata za predsjednika Hrvatske tijekom kampanje bile principijelne i jasne.

Čelnik druge najveće hrvatske stranke u BiH dodao je kako novi hrvatski predsjednik odlično poznaje odnose u toj zemlji, te da se jasno odredio prema izboru Željka Komšića koji je preglasavanjem Hrvata od brojnijih Bošnjaka došao na poziciju hrvatskog člana državnog vrha Bosne i Hercegovine. “Ono što je najvažnije, a tiče se Hrvata u BiH i same BiH, poruke gospodina Milanovića i za vrijeme premijerskog mandata, ali i predsjedničkoj kampanji bile su vrlo jasne”, rekao je Cvitanović. Po njegovim riječima od Mihanovića očekuje i potporu bosanskohercegovačkom putu k Europskoj uniji. ”Milanović je prijatelj BiH, njezinog europskog puta i svih naroda i građana koji u njoj žive”, kazao je Cvitanović. (Hina,M.V.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene