Obavijesti Video Pretražite Navigacija
žestoki napadi

Šef Wagnera ukrajinsku protuofenzivu nazvao mogućom "tragedijom za Rusiju", Macron ponovno obećao pomoć Zelenskom

Vojnici na prvoj crti
Vojnici na prvoj crti Foto: Afp
Dok Rusija tvrdi da je zauzela 85 posto Bahumuta, Ukrajina niječe te tvrdnje. Šef Wagnera Jevgenij Prigožin nazvao je ukrajinsku protuofenzivu mogućom tragedijom, a francuski predsjednik je ponovno obećao svu potrebnu pomoć ukrajinskoj vojsci.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je u nedjelju da su ruske snage zauzele četiri četvrti u Bahmutu koji je pod opsadom tih snaga.

Ta se informacija ne može provjeriti iz neovisnog izvora i Ukrajina niječe tvrdnje Rusije da je zauzela 85 posto grada.

U tom gradu na istoku Ukrajine, za koji obje strane mjesecima tvrde da su ga zauzele, posljednjih se tjedana vode žestoke borbe.

Kijev je u subotu priopćio da Rusi zasad ne uspijevaju presjeći ukrajinske opskrbne pravce prema Bahmutu.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik Rat u Europi Zelenski: ''Rusi zarobili ukrajinskog predsjednika? Imam pištolj, znam pucati''

Vođa privatne ruske vojne skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, rekao je da njegovim ljudima koji se bore u Bahmutu, na istoku Ukrajine, nedostaje streljiva i upozorio je da bi se ukrajinska protuofenziva mogla pretvoriti u "tragediju za Rusiju".

"Mi (Wagner) imamo tek 10-15 posto potrebnog streljiva", istaknuo je vođa Wagnera u razgovoru s ratnim izvjestiteljem Semjonom Pegovom koji je blizak Kremlju.

Prigožin koji za nedostatak streljiva optužuje vrh ruske vojske, rekao je da sredinom svibnja očekuje ukrajinsku protuofenzivu. "Ta bi se protuofenziva mogla pretvoriti u tragediju za našu zemlju", upozorio je.

Skupina Wagner je na prvoj crti u borbama za grad Bahmut. Prigožin je u otvorenom sukobu s ruskim vojnim vrhom koji optužuje da namjerno ne isporučuje dovoljno streljiva njegovim ljudima i javno je više puta napao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

Ukrajina je ovog tjedna izvijestila da privodi kraju pripreme za protuofenzivu.

U nedjelju je guverner ruske Brijanske oblasti, uz granicu s Ukrajinom, rekao da je u ukrajinskom granatiranju ruskog sela poginulo četvero i ranjeno dvoje ljudi.

Dan ranije, u napadu dronom zapaljeno je skladište nafte u Sevastopolju, matičnoj luci ruske Crnomorske flote na Krimu, rekle su vlasti poluotoka koji je Rusija pripojila svom teritoriju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razočarani su Ukrajina odgovorila na ograničenja na njezino žito: "To je neprihvatljivo, smjesta se mora nastaviti"

Macron ponovno obećao pomoć

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovno je u nedjelju obećao kolegi Volodimiru Zelenskom da će pružiti "Ukrajini svu potrebnu pomoć kako bi povratila svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost", priopćila je Elizejska palača.

Macron je u telefonskom razgovoru "izvijestio o koordinaciji vojne pomoći Europe kako bi mogla odgovoriti na dugoročne ukrajinske potrebe", dodaje ured francuskog predsjednika dok Kijev najavljuje pripremu za sveobuhvatnu protuofenzivu za oslobađanje teritorija pod ruskom okupacijom.

Pročitajte i ovo Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev Rat u Europi Nove jezive prijetnje Medvedeva: ''Odgovor može biti samo potpuno uništenje''

Ona bi se mogla dogoditi idućih tjedana zahvaljujući zapadnoj pomoći u vojnoj opremi pošto je bojišnica bila razmjerno stabilna u zimskim mjesecima.

"Dvojica predsjednika su ujedno razgovarala o skorim međunarodnim sastancima i o načinu na koji bi oni mogli pridonijeti jačanju međunarodne pomoći Ukrajini, potvrditi njezinu europsku perspektivu i promicati sigurnost i stabilnost u Europi", dodaje Elizej.

U priopćenju Elizejske palače ne spominje se nedavni telefonski razgovor Volodimira Zelenskog i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, prvog od početka ruske invazije u veljači 2022., za koji se Macron svesrdno zauzimao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene