Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nastavio je održavati razgovore uoči rekonstrukcije vlade nakon teškog poraza vladajuće stranke UMP na regionalnim izborima u nedjelju.


Po francuskim medijima, iz vlade bi mogao otići ministar rada Xavier Darcos. Njegova je lista dobila samo 28 posto glasova u regiji Aquitaineu. Osam vladinih ministara bilo je na čelu lista konzervativaca u drugom krugu regionalnih izbora i svi su oni izgubili. Kandidati oporbenih socijalista i njihovi saveznici osvojili su 53,79 posto glasova u nedjelju, Sarkozyjev konzervativni UMP 35,37 posto. To je najveći uspjeh socijalista na izborima od 1981.

Vezani članci Kim Jong Unovo novogodišnje obraćanje (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Promjena stila i retorike: Kim Jong Un iznenadio govorom, Južna Koreja promptno reagirala Slika nije dostupna Ramljak otkrio kada će završiti rekonstrukcija Agrokora te je li moguć stečaj

Osim toga, socijalisti su pobijedili u 21 od 22 francuske regije. UMP je pobijedio u Alsaceu i tako spriječio ljevičarski 'Grand Slam'. UMP je pobijedio i u dvije od četiri prekomorske regije, ali su ti rezultati zasjenjeni lokalnim politikama i nemaju veliku važnost za nacionalnu politiku. Krajnje desna Nacionalna fronta Jean-Mariea Le Pena dobila je 18 posto glasova. Sarkozy se sastao rano ujutro s premijerom Francoisom Fillonom kako bi razmotrili posljedice poraza i promjene u vladi. (Hina)