Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi im ukinuti automatske potpore

Sarkozy za tvrđu politiku prema migrantima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sarkozy je izjavio da je francuski sustav socijalne skrbi previše atraktivan za tražitelje azila.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u srijedu članove svoje oporbene stranke da glasaju za prijedlog kojim bi se smanjio pristup socijalnim naknadama i dobivanju državljanstva zauzimajući se za tvrđu politiku prema migrantima. Sarkozy je izjavio da je francuski sustav socijalne skrbi previše atraktivan za tražitelje azila te da bi trebalo ukinuti automatski pristup slobodnoj zdravstvenoj zaštiti i stambenim potporama.

Pročitajte i ovo Migranti Francuska Olakšanje za predsjednika Francuski ustavni sud odbacio velik dio mjera zakona o imigraciji: 32 odbačene zbog proceduralnih razloga Slika nije dostupna Bageri će uklanjati šatore i barake Naoružana policija u izbjegličkom kampu Calais, u tijeku je evakuacija

UŽIVO - PRVI VAL IZBJEGLICA UŠAO U HRVATSKU 'Izbjeglicama sam rekao da dolaze u krasnu zemlju s divnim ljudima' 

Ratni izbjeglice trebali bi biti dobrodošli ali samo privremeno, kazao je čelnik republikanske stranke. On je ponovio pozive na suspenziju europskih schengenskih pravila za slobodno kretanje ljudi kad se već nalaze u Europskoj uniji. Sarkozy nastoji izraditi jasnu alternativu politici raširenih ruku socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea te istodobno spriječiti čelnicu krajnje desnice Marine Le Pena da se okoristi strahovima od priljeva imigranata.

Pitanje skrbi za imigrante vrlo je osjetljivo. Britanski premijer David Cameron želi ograničiti dobrobiti za imigrante iz Europske unije. I sud Europske unije presudio je prošle godine, prije sadašnjeg priljeva migranata, da Njemačka može uskratiti povlastice za ekonomske imigrante.

Francuska i Europa trebale bi razlikovati ratne izbjeglice od dugoročnijih političkih izbjeglica, s prihvaćanjem drugih na privremenoj osnovi, rekao je Sarkozy. On je upozorio da bi razmjeri egzodusa iz Sirije mogli pomoći islamističkim radikalima da učvrste svoju kontrolu u praznoj zemlji koju su građani napustili.

DRAMA NA GRANICI Izbjeglice probile ogradu, policija odgovorila suzavcem

"Cilj nije imati 25 milijuna Sirijaca smještenih u Europi i ostaviti praznu zemlju koju će ispuniti pripadnici Islamske države", rekao je Sarkozy. On je pozvao članove svoje stranke da glasuju u petak za niz prijedloga koji bi postali stranačka platforma. Sarkozy je upozorio da Francuskoj prijeti "implozija" bude li izbjeglicama omogućeno slobodno kretanje. Schengenski sporazum kojim su ukinute granične kontrole među državama unutar EU, trebao bi biti suspendiran do završetka pregovora, rekao je Sarkozy. On među ostalim predlaže da stambena potpora treba biti dostupna službeno registriranim tražiteljima azila nakon petogodišnjeg boravka u Francuskoj, a ne odmah. Pravo na francusko državljanstvo osobama koje su se rodile u Francuskoj trebalo bi biti samo za one koji imaju čist policijski dosje, a bolnička i šira zdravstvena zaštita trebala bi biti pretvorena u hitnu pomoć umjesto u automatsko pravo, smatra bivši francuski predsjednik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene