Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos na granici

Mađarska policija tukla srbijanske novinare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbjeglice su satima u sukobu s mađarskom policijom. Ima ozlijeđenih.

Stotine izbjeglica u Mađarskoj pokušalo je u srijedu probiti na tamošnjoj granici sa Srbijom žičanu ogradu, nakon čega je mađarska policija koristila suzavce da bi ih zaustavila. Izbjeglice s Bliskog istoka probile su ogradu na graničnom prijelazu Horgoš 2 oko 15 sati pokušavajući ući u Mađarsku. Policija je postavila vodene topove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novonastala situacija Predsjednica o slovenskoj odluci: 'Svaka država ima pravo štititi svoje granice' Slika nije dostupna Izbjeglička kriza MILANOVIĆ UVJEREN 'Glupo je svađati se sa Slovencima, ovo će proći do proljeća'

UŽIVO - PRVI VAL IZBJEGLICA UŠAO U HRVATSKU Autobusi krenuli prema Sisku, Kutini i Ježevu: 'Najteže je gledati malu djecu'

Izbjeglice su policiji uzvratile bocama od vode, ali i kamenjem. Vijest o sukobu mađarske policije i izbjeglica vrlo se brzo proširila društvenim mrežama, a nakon upotrebe suzavca poslana su kola hitne pomoći da pruže medicinsku pomoć onima koji su patili zbog posljedica.

'Dvadeset mađarskih policajaca i dvoje djece ozlijeđeno je u srijedu na mađarskoj granici sa Srbijom u sukobu koji je izbio nakon što se skupina migranata pokušala probiti kroz žičanu ogradu, izjavio je savjetnik premijera za sigurnost Gyorgy Bakondi.

"Za sada imamo 20 ozlijeđenih, a hitna pomoć je upravo odvezla dvoje djece u bolnicu koji su ozlijeđeni nakon što su bačeni preko sigurnosne ograde", kazao je Bakondi za javnu televiziju.

"Definitivno ćemo obnoviti i pojačati ogradu kako bismo svim dozvoljenim sredstvima zaštitili sigurnost Mađarske", dodao je.

Beograd osuđuje postupak mađarske policije

Vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs je ponovio da policija neće dozvoliti da se itko od migranata probije na mađarski teritorij, dodavši da srbijanske vlasti po pitanju migranata nisu danas htjele surađivati. Kako javlja Reuters, službeni Beograd je osudio postupak mađarske policije koja je u suzbijanju nereda na svojoj granici upotrijebila suzavac i vodene topove, ističući da je to učinjeno i na teritoriji Srbije te poručio da Mađarska "nema pravo" to činiti.

"Najstrože prosvjedujem jer je to učinjeno preko granične crte, a to niti jedna država nema pravo raditi", kazao je Aleksandar Vulin, ministar u vladi zadužen za pitanje migranata. Vulin je rekao da je Srbija već upozoravala da je moguće da će doći do ovakve situacije, s obzirom da je veliki broj ljudi na malom prostoru, a nemaju mogućnost da zadovolje ni svoje elementarne potrebe niti da zatraže azil.

Prema najnovijim informacijama, Mađarska je na mjesto sukoba na granici uputila tri vojna oklopna vozila opremljena strojnicama.

Mađarska policija i ranije je otvoreno zaprijetila da će primijeniti silu ukoliko migranti pokušaju ući na mađarski teritorij. Izbjeglice prosvjeduju zahtijevajući da Mađari otvore granični prijelaz.

RTS: Mađarska policija tukla srbijanske novinare

Kako javlja Radiotelevizija Srbija (RTS), među povrijeđenima je i dio njihove ekipe, novinarka, snimatelj tona i snimatelj, kojima se u Subotici pruža pomoć. RTS javlja kako su mađarski policajci snimatelja bacili na zid i udarali ga pendrekom po glavi i leđima. Uništili su im i opremu.

Pretučen je i snimatelj tona, a novinarki je ozlijeđena ruka, javlja RTS.

Nakon današnjih sukoba, Mađari zatvaraju granični prijelaz na 30 dana

U konačnici je nakon sukoba policije i izbjeglica, danas izvijestila Srbiju da je naredila zatvaranje graničnog prijelaza Riszke-Horgos između dvije zemlje na 30 dana, potvrdilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova. Mađarske su vlasti također pozvale Srbiju da reagira na migrante koji su"napali" mađarsku policiju na granici.

"Skupina vrlo agresivnih migranata ne prestaje napadati mađarsku policiju s kamenjem i komadima betona. Ovaj napad dolazi sa srbijanskog teritorija i stoga odlučno pozivam svog srbijanskog kolegu da zatraži od svojih vlasti da smjesta djeluje protiv ove agresivne skupine migranata", izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto za javnu televiziju.

Roszke-Horgos je jedan od glavnih graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske, članice Europske unije. U ranim poslijepodnevnim satima nekoliko stotina izbjeglica probilo je na tom prijelazu ogradu od bodljikave žice, zbog čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove, a također dovozi oklopna vozila i raspoređuje snage opremljene za suzbijanje nereda.

Mađari već sinoć zatvorili granice

Mađarska je 15. rujna u ponoć zatvorila svoje granice nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici, koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog tko je pokuša ilegalno prijeći. Iako je tijekom noći ruta kretanja izbjeglica, umjesto ka Beogradu i Subotici, preusmjerena na mjesto Šid, ka Hrvatskoj, oko tisuću njih, koji su na Horgoš stigli ranije, ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

Tijekom protekla 24 sata uhićeno 367 osoba

Inače, mađarski je sud ranije danas proglasio krivim Iračanina za ilegalni prelazak granice sa Srbijom i izgnao ga, što je prva presuda donesena temeljem novoga zakona kojim se nastoji smanjiti priljev izbjeglica.

"To je poruka drugima, potencijalnim prekršiteljima, da ne počine ovaj zločin", kazao je sudac Krisztian Kemenes. Osuđenom Swadiju Talibu zabranjen je ulazak u Mađarsku na godinu dana. Tijekom protekla 24 sata mađarska policije uhitila je 367 osoba zbog ilegalnog prelaska granice, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene