Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)

Francuski predsjednički kandidat Nicolas Sarkozy rekao je da će Velikoj Britaniji dati priliku da promijeni odluku o izlasku iz EU-a.


Kazao je da će dogovoriti novi europski ugovor s Njemačkom, ako pobijedi na predsjedničkim izborima 2017., objavio je Financial Times.

Sarkozy je rekao da će se novi ugovor EU-a fokusirati na reformu schengenske zone, ograničavanje Komisijinih ovlasti na desetak, daljnju integraciju eurozone i zaustavljanje pristupnih pregovora s Turskom, prenosi list.

"Rekao bih Britancima, otišli ste, ali imamo novi ugovor na stolu pa imate priliku ponovno glasovati", rekao je bivši francuski predsjednik u govoru pred poslovnim ljudima u Parizu.

"Ali ovaj put ne o staroj Europi, nego o novoj. Želite li ostati? Ako da, tim bolje. Jer ne mogu prihvatiti da izgubimo drugo najveće europsko gospodarstvo dok pregovaramo s Turskom o članstvu u EU-u. A ako ne, to je onda doista ne. Ili ste unutra ili vani."

Velika Britanija glasovala je na referendumu 23. lipnja za izlazak iz EU-a. Procedura razdruživanja trebala bi biti pokrenuta početkom 2017. i potrajati do dvije godine. (Hina)