Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države angažirale su se 's punim diplomatskim pritiskom' kako bi spriječile da Turska izvrši invaziju na sjeverni Irak, što bi moglo dodatno destabilizirati Irak i regiju u cjelini, potvrdio je u ponedjeljak State Department.


Državna tajnica Condolezza Rice i drugi američki dužnosnici traže od turskih i iračkih čelnika da se zajednički suprotstave prijetnji zabranjene Radničke partije Kurdistana, koju SAD smatra terorističkom organizacijom, rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Vezani članci Slika nije dostupna Iračka vlada prihvatila sigurnosni pakt sa SAD-om Slika nije dostupna SAD 'pozitivno' odgovorio na zahtjeve

U sklopu diplomatske ofenzive, državna tajnica Rice nazvala je u nedjelju turskog premijera Recepa Tayipa Erdogana i čelnika kurdske regije u Iraku Masuda Barzanija, kako bi Tursku pozvala na suzdržanost, a Irak na akciju protiv kurdskih militanata, rekao je glasnogovornik.

Washington se, prema njegovim riječima, ne bi protivio pritisku iračke vlade da PKK proglasi primirje, ističući kako 'bilo koja vrsta akcije koju mogu poduzeti u suradnji s turskom vladom ili samostalno kako bi spriječili terorističke napade, ne bi smjela prejudicirati dugoročni cilj, a to je da se riješe PKK-a'.

Rice je istodobo kazala Erdoganu kako Sjedinjene Države 'ne vjeruju da su jednostrane prekogranične operacije najbolji način da se riješi to pitanje', rekao je McCormack, dodajući kako je najbolji način za rješavanje prijetnje PKK-a - suradnja Turske i Iraka.