Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

George W. Bush potvrdio je u subotu američkim saveznicima Japanu i Južnoj Koreji kako su Sjedinjene Države predane njihovoj sigurnosti i kako će pomoći da se ojačaju njihovi proturaketni obrambeni sustavi.


U svojem redovitom tjednom radio obraćanju Bush je ponovno pozvao na "jaku rezoluciju Ujedinjenih naroda koja će zatražiti da Sjeverna Koreja napusti svoje nuklearne programe".

Vezani članci Slika nije dostupna Obama potvrdio: Odustaje se od štita u Češkoj i Poljskoj Slika nije dostupna SAD odustaje od proturaketnog štita u Europi

Nakon tjedna diplomatskih pregovora Vijeće sigurnosti u subotu razmatra moguće glasovanje o rezoluciji koja bi Sjevernoj Koreji nametnula sankcije na oružje i financije.

Kina i Rusija žele omekšati neke odredbe u nacrtu kojega podržavaju Sjedinjene Države, ali američki dužnosnici smatraju da se razlike mogu izgladiti kako bi se u subotu išlo na glasovanje.

- Podržat ćemo naše saveznike u regiji, radit ćemo s Ujedinjenim narodima i zajedno ćemo osigurati da se Sjeverna Koreja suoči sa stvarnim posljedicama ako nastavi sadašnjim putem, rekao je Bush.

Pet dana nakon što je Sjeverna Koreja objavila kako je izvela
nuklearni pokus, američki dužnosnik je u petak rekao kako su prve obavještajne analize pokazale radioaktivnost u uzorcima prikupljenim u blizini mjesta za kojega se smatra da je na njemu izvedena proba.

Bush je kazao kako bi UN-ova rezolucija trebala uključiti mjere koje bi spriječile Sjevernu Koreju da uvozi ili izvozi nuklearnu ili raketnu tehnologiju i blokirale financijske transakcije koje bi joj mogle pomoći da razvije nuklearne ili raketne programe.

Nacrt rezolucije kojoj je pokrovitelj SAD također bi zabranio prodaju luksuznih roba Sjevernoj Koreji.

Bush je ponovio kako želi upotrijebiti diplomatska sredstva u
rješavanju sjevernokorejske krize. Američka državna tajnica
Condoleezza Rice planira sljedećeg tjedna put u Kinu, Japan i Južnu Koreju.

Američki predsjednik je rekao kako želi uvjeriti azijske saveznike, uključujući Japan i Južnu Koreju, "da Amerika ostaje predana njihovoj sigurnosti" te da će pojačati suradnju na proturaketnoj obrani u odgovoru na sjevernokorejsku nuklearnu probu.