Izraelski F-16 avioni sletjeli u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr)
Izraelski F-16 avioni sletjeli u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr)

Američki Kongres još nije donio odluku o odobrenju za prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj, a rok za odluku istječe 26. prosinca.


U službenom glasniku Kongresa SAD-a potvrđeno je kako je State Department uputio Kongresu tu odluku na odlučivanje, ali u oči bode podatak o cijeni, prenosi Jutarnji list.

Vezani članci MiG-21 i izraelski borbeni avioni F-16 Barak zajedno u sklopu letačkog programa (Foto:Dusko Jaramaz/PIXSELL) Hoće li Krstičević zbog neuspjele kupnje aviona F-16 od Izraela snositi posljedice?: "Ne istražujemo ministra obrane" Damir Krstičević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Krstičević na pitanje ostaje li u Vladi reporterki Dnevnika Nove TV odgovorio: '' A što ti imaš neki drugi plan?''

Navedeno je kako je pomoćnik državnog tajnika za zakonodavne poslove u ministarstvu vanjskih poslova uputio odboru za vanjske poslove Kongresa na “certificiranje predloženi transfer zrakoplova F-16C/D s pripadajućim streljivom, rezervnim dijelovima, pomoćnom opremom, zrakoplovnim simulatorom te uslugama obuke od vlade Izraela prema Vladi Hrvatske s prodajnom vrijednošću od 135 milijuna dolara”.

Podsjetimo, Izrael je na natječaju za višenamjenski borbeni avion Hrvatskoj sve to ponudio po cijeni od 500 milijuna dolara. Upit o ovoj informaciji poslali smo Ministarstvu obrane te ćemo ga objaviti po prispjeću.