Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo žarište u Siriji

SAD i Rusija lome koplja oko Idliba, Njemačka poziva na sprječavanje humanitarne katastrofe

Vojni konvoj u Siriji (Foto: Arhiva/AFP)
Vojni konvoj u Siriji (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Američki državni tajnik Mike Pompeo optužio je u petak svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da "podržava napad" režima Damaska, koji podržava Rusija, na posljednje veliko pobunjeničko uporište Idlib u Siriji.

"Sergej Lavrov brani sirijski i ruski napad na Idlib", napisao je na Twitteru. "Sjedinjene Države smatraju da se radi o eskalaciji u već opasnom sukobu", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Turci odbacuju optužbe Asad: Pomoć Turske bila odlučujuća za zauzimanje Idliba Slika nije dostupna Nasilje u Siriji Pobunjenici se bore protiv vojnika u sirijskom gradu Idlibu

"Tri milijuna Sirijaca koji su već bili prisiljeni napustiti domove, sada su u Idlibu gdje će biti napadnuti. To nije dobro. Svijet vas gleda", upozorio je šef američke diplomacije.

Idlib je posljednje područje u Siriji koje izmiče kontroli vladinih snaga. Nad 60 posto tog područja dominira Hayat Tahriri al-Charm ( HTS, članovi bivšeg ogranka al Qaede) te mnoge pobunjeničke skupine. To posljednje veliko uporište pobunjenika je na meti vlasti Bashara al-Assada, koja su uz ključnu zračnu podršku ruskog saveznika od 2015., zabilježila pobjede i preuzela više od 60 posto zemlje.

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija su nedavno upozorili predsjednika Assada i Moskvu da režim neće ostati nekažnjeni zbog upotrebe kemijskog oružja, u slučaju ofenzive na Idlib.

Lavrov kaže da se razmatra osnivanje humanitarnih prolaza u Idlibu

Za Idlib se razmatra osnivanje humanitarnih prolaza za evakuacije civilnog stanovništva, gdje sve upozorava na skoru ofenzivu sirijskog režima, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Pokrajina Idlib, na sjeverozapadu zemlje na granici s Turksom, posljednje je veliko pobunjeničko uporište u Siriji.

"Sirijska vlada umnožava napore za lokalne mirovne inicijative u području Idliba. Također traju pregovori za otvaranje humanitarnih prolaza", rekao je Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Sočiju, na jugu Rusije.

"Sve pokazuje koje mjere su poduzete kako ne bi bilo problema za civile" u slučju ofenzive, dodao je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova je također optužio džihadiste u Idlibu da civile koriste kao ljudskim štit i za zastrašivanje pobunjenika kako ne bi pregovarali s režimom.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura je u četvrtak predložio da ode u Idlib jamčiti pokretanje "humanitarnih prolaza" za evakuaciju civilnog stanovništva.

Idlib je posljednje područje u Siriji koje izmiče kontroli vladinih snaga. Nad 60 posto tog područja dominira Hayat Tahriri al-Charm ( HTS, članovi bivšeg ogranka al Qaede) te mnoge pobunjeničke skupine.

Ofenziva režima u toj regiji se čini neizbježnom, ali ovisi o sporazumu između Moskve, čvrste podrške Damasku i Ankare, tradicionalnog pokrovitelja pobunjenika.

Lavrov je u srijedu izjavio da se nada da zapadne zemlje neće spriječiti antiterorističku operaciju u Idlibu.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Mouallem je rekao da je režim Damaska odlučan osloboditi cijeli sirijski teritorij.

Njemačka traži od Rusije da spriječi humanitarnu krizu u Siriji

Njemačka kancelarka Angela Merkel očekuje od Kremlja da iskoristi svoj utjecaj kod sirijske vlade kako bi spriječila humanitarnu katastrofu u pobunjeničkoj regiji Idlib, rekao je glasnogovornik njemačke vlade u petak.

Merkel je o tome razgovarala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a njemačka vlada prati događaje u regiji sa zabrinutošću.

"Očekujemo od Rusije da utječe na sirijsku vladu kako situacija ne bi eskalirala i kako bi se spriječila humanitarna katastrofa", rekla je glasnogovornica Ulrike Demmer.

Ona napominje kako je imperativno da humanitarne organizacije dobiju slobodan prolaz do civilnog stanovništva u Idlibu.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem rekao je u četvrtak kako će vladine snage ''ići do kraja'' u planiranoj ofenzivi na Idlib, posljednjem utočištu militanata u Siriji, i da će glavne mete Damaska biti islamisti skupine al-Nusra. Napomenuo je kako Sirija neće upotrebljavati kemijsko oružje ni u jednom napadu, te da također takvog kemijskog arsenala ni nemaju. Dodao je kako će pokušati izbjeći civilne žrtve.

Rusija s druge strane napominje kako će započeti veliku pomorsku vojnu vježbu u Mediteranskom moru u subotu, u potezu koji čini se služi kao ometanje zapadnih sila u mogućem napadu na sirijske vladine snage.

Ujedinjeni Narodi pozvali su Rusiju, Iran i Tursku da odgode bitku koja bi mogla utjecati na milijune civila, te su ih pozvali da otvore koridore za transport civilnog stanovništva.

Vladimir Putin gostovat će na summitu u Teheranu 7. rujna zajedno s turskim i iranskim predsjednikom, objavio je njegov glasnogovornik. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene