Vasilij Nebenzija (Foto: AFP)
Vasilij Nebenzija (Foto: AFP) Foto: Afp

Rusija je na sastanku Sigurnosnog vijeća UN-a upozorila Veliku Britaniju da se "igra s vatrom" kada optužuje Rusiju da je otrovala bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer.


Rusija je žestoko kritizirala Britaniju i Sjedinjene Države na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u četvrtak, zanijekavši ponovo odgovornost za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna na britanskom teritoriju.

Vezani članci Pandemija koronavirusa, ilustracija - 1 Ne žele drastične mjere: Prvi put od izbijanja pandemije u jednom danu umrlo im više od tisuću osoba Koronavirus u Rusiji Broje rekordnu smrtnost od koronavirusa, ali građani se boje novih medicinskih proizvoda

 

"Posrijedi je neka vrsta teatra apsurda. Zar niste mogli izmisliti neku bolju lažnu priču?", kazao je na sastanku Vijeća ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija.

"Rekli smo našim britanskim kolegama 'igrate se vatrom i bit će vam žao'", dodao je ruski dužnosnik.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija pronađeni su 4. ožujka u kritičnom stanju na klupi u engleskom gradu Salisburyju.

London je odgovornost za trovanje pripisao Rusiji a Kremlj žestoko opovrgava takve optužbe. Britanija tvrdi da su Skripal i njegova kći otrovani nervnim otrovom koji je razvio Sovjetski Savez.

Sukob je potaknuo val protjerivanja diplomata, raspirivši napetosti u odnosima Rusije i zapadnih vlada.

"Protiv Rusije se vodi propagandni rat", grmio je Nebenzia, tvrdeći da je cilj "diskreditacija pa i delegitimacija Rusije".

"Sve se to bazira na metodama dr. Goebbelsa", dodao je ruski veleposlanik pri UN-u.

Britanska veleposlanica Karen Pierce odgovorila je pak da je London prenio Juliji Skripal ruski zahtjev da im se osigura konzularni pristup i da je britanska vlada postupila u skladu s međunarodnim konvencijama.

"Ne prihvaćam lekcije o moralu niti o našim obvezama od zemlje koja je u jučerašnjoj raspravi u ovom Vijeću uložila velike napore kako bi blokirala pravu istragu o upotrebi kemijskog oružja u Siriji", kazala je Pierce.

"Posrijedi je još jedan pokušaj Rusije da upotrijebi Vijeće sigurnosti za svoj politički probitak", ustvrdila je pak američka diplomatkinja Kelley Currie. "Takva taktika nije primjerena ovom tijelu", kazala je Currie, aludirajući na rusko spominjanje Goebbelsa.

Rusija je u srijedu zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a a istog je dana sazvala i sastanak međunarodne Organizacije za zabranu kemijskog oružja ali je njezin zahtjev za sudjelovanjem u istrazi o incidentu u Salisbuyiju odbijen. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju