Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje upitno

Ruska misija na Fobos u velikim problemima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva ruska međuplanetarna misija u više od dva desetljeća našla se u velikim problemima pošto bespilotna letjelica Fobos-Grunt nije po lansiranju uspjela doći u pravu putanju prema Marsu, rekli su u srijedu ruski svemirski dužnosnici.

Rusija je u utorak navečer lansirala sondu prema Marsovu mjesecu Fobosu, gdje bi trebala uzeti uzorke tla i vratiti se na Zemlju za tri godine. Sonda je uspješno lansirana iz kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu ali su se problemi pojavili pošto je Fobos-Grunt (Fobos-Tlo) dosegao Zemljinu orbitu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Xi Jinping ciljaju jednu zemlju Američki obavještajci uvjereni: "Kina i Rusija planiraju novu invaziju. Ne vidimo zašto ne bi" Razoreno ukrajinsko selo Napeta situacija Rusija poslala upozorenje Europi i SAD-u: "Ako to učinite uslijedit će razarajuća osveta"

Uzorci tla s Fobosa, Marsova satelita koji ima oblik krumpira, mogli bi ukazati na okolnosti stvaranja planeta Sunčeva sustava, kao i razjasniti Marsove tajne među kojima i je li taj planet ikada bio pogodan za život.

Čelnik ruske svemirske agencije Vladimir Popovkin rekao je da se motori na letjelici nisu upalili na vrijeme. ‘Motori se nisu upalili, ni prvo niti drugo paljenje nisu se dogodili. To znači da letjelica nije uspjela pronaći svoju putanju orijentirajući se prema zvijezdama’, rekao je Popovkin, prenosi agencija Reuters.

Popovkin je dodao da agencija ima kontakt s letjelicom koja se nalazi u orbiti, te da ima tri dana da je usmjeri prema Marsu prije nego se potroše baterije.

Neuspjeh misije Fobos-Grunt bio bi veliki udarac za rusku svemirsku industriju koja se upustila u nova međuplanetarna istraživanja više od dva desetljeća od posljednje misije još u doba Sovjetskog Saveza. Fobos-Grunt, koji nosi modul za povratak na Zemlju, ima zadaću prikupiti uzorke tla s Marsova mjeseca Fobosa. Letjelica je trebala stići na odredište za oko jedanaest mjeseci, a godine 2014. vratiti se na Zemlju.
(Hina/Reuters)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene