Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI INCIDENT

Rusija presrela američki zrakoplov; Pentagon ih proziva, a Rusi hladno odgovaraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski zrakoplov SU-27 na 'nesiguran i neprofesionalan' način presreo je američki 'izviđački' zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora, javlja Pentagon.

'Američki je zrakoplov letio u međunarodnom zračnom prostoru te niti u jednom trenutku nije prešao na područje ruskog zračnog prostora', kazala je Laura Seal, glasnogovornica Pentagona, prenosi AFP.

Pročitajte i ovo Zrakoplovna baza, ilustracija Grand Forks Incident u američkoj vojnoj bazi: Zatvoren je kompleks s tisućama vojnika Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Dodala je i kako ovakvo 'nesigurno i neprofesionalno presretanje u zračnom prostoru ima potencijal da prouzroči ozbiljnu štetu te izazove povrede osoblja u oba zrakoplova. 'Ova situacija nepotrebno jača tenzije između zemalja', rekla je Seal.

Iz Pentagona tvrde da je američki zrakoplov tipa RC-135 letio na uobičajenoj ruti.

'Posljednjih godinu dana bilo je nekoliko incidenata u kojima su se ruski zrakoplovi previše približili drugim zrakoplovima kao i brodovima, čime su posadu dovodili u veliku opasnost. Zbog toga nas ovaj posljednji incident uvelike zabrinjava', poručeno je iz Pentagona.

Rusija poriče da ovo presretanje predstavlja bilo kakav oblik bezobzirnih ili provokativnih akcija.

Rusija je odbacila to izvješće ustvrdivši da je ono "u suprotnosti sa stvarnošću" te da je njezina zračna obrana morala brzo poslati zrakoplov nakon što je nad Baltičkim morem otkrila neidentificiranu metu koja se velikom brzinom uputila prema njezinim granicama.

Nakon uspostave "vizualnog kontakta" s ruskim Su-27, američki izviđački zrakoplov je promijenio smjer i udaljio se od ruskih granica, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov. Dodao je da je let ruskog borbenog zrakoplova bio u skladu s međunarodnim pravom i da nije bilo izvanrednih situacija.

Ovaj nenadani događaj dogodio se nakon prošlotjednih preleta ruskih SU-24 iznad američkog ratnog broda Donald Cook na visini manjoj od devet metara, koje su Amerikanci opisali kao 'agresivne prelete koji su izgledali su kao simulirani napad'.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene