Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su američke optužbe da Moskva stoji iza hakiranja računala nacionalnog odbora Demokratske stranke uvredljive i nedostojne, a prema njihovim tvrdnjama, Washington ove optužbe nije proslijedio službenim kanalima.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da su američke optužbe da Moskva stoji iza hakiranja računala nacionalnog odbora Demokratske stranke uvredljive i nedostojne, objavila je u ponedjeljak ruska agencija Interfax.

Vezani članci Aleksej Navaljni SAD uveo sankcije Rusiji zbog trovanja Navaljnog Joe Biden Biden i Putin postigli dogovor: Produljit će postojeći sporazum o ograničenju nuklearnog oružja za pet godina

Agencija također prenosi da je ministarstvo objavilo kako Washington ove optužbe nije proslijedio službenim kanalima.

Kremlj je istodobno u ponedjeljak objavio da su američke optužbe da Moskva stoji iza hakiranja e-mailova Demokratske stranke dio nastojanja da se prikrije činjenica da se američkom izbornom kampanjom manipulira.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je novinarima da optužbe o ruskom uključivanju, koje je odaslala demokratska kandidatkinja Hillary Clinton predstavljaju apsurdnu, emotivnu predizbornu retoriku u kojoj nedostaje činjenica.

Peskov je također kazao kako je pogrešno optuživati Moskvu a da se prije toga nisu istražile činjenice vezane uz optužbe.

Dužnosnici američke Demokratske stranke prošlog su petka objavili da su po drugi put bili metom hakerskog napada, tjedan dana nakon velikog curenja e-mailova što je bacilo sjenu na predsjedničku nominaciju Hillary Clinton.

Tjedan dana ranije internetska stranica WikiLeaks objavila je oko 20.000 emailova Demokratske stranke koji pokazuju da je čelništvo stranke favoriziralo Hillary Clinton u odnosu na Berniea Sandersa za predsjedničku nominaciju te stranke.

Demokratska stranka objavila je da uvodi zbog toga bolju zaštitu svojih mreža i surađuje sa saveznim vlastima u istragama.

Istodobno, demokrati su u više navrata objavili kako sumnjaju da iza tih napada stoji Rusija koja, po njihovu uvjerenju, favorizira Donalda Trumpa u utrci za Bijelu kuću. Takvim tvrdnjama u prilog ide i činjenica da su ruski predsjednik Vladimir Putin i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u posljednje vrijeme izmijenili više izraza međusobnog uvažavanja. (Hina)