Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broje nove žrtve

Šokantne snimke uništavanja ukrajinskih gradova: "Kako preživljavamo? Ništa nam drugo ne preostaje..."

Ukrajina će i dalje moći izvoziti svoje žitarice iz crnomorskih luka. Za još tri mjeseca produljen je dogovor s Rusijom u kojem posreduju Turska i Ujedinjeni narodi. Ali jednu dobru vijest zasjenili su novi ruski napadi na ukrajinske gradove.

S terena ponovno stižu šokantne snimke uništenja. Kamera u automobilu zabilježila je trenutak udara ruskog projektila u ukrajinskom gradu Dnjipru. Oštećene su stambene i industrijske zgrade. 23 osobe su ozlijeđene.

"Upravo sam se spremala za posao sa suprugom. Bogu hvala, dva zida su nas spasila. Ali ostali smo bez prozora, nema čitavog stakla. U stanu je nered", prepričava Olena, stanovnica Dnjipra.

Ruski projektili pogodili su i naselje blizu Zaporižje. Četiri tijela pronađena su ispod ruševina uništenih kuća.

"Kako preživljavamo? Ništa nam drugo ne preostaje. Ovako preživljavamo ovdje, jednostavno živimo", kaže Valentin, stanovnik Vilnianska.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac blizu granice s Ukrajinom Reporterka Dnevnika Nove TV iz mjesta na koje je pao projektil: "Svi su u strahu da bi se ovakvo nešto moglo ponoviti"

Život se počinje vraćati u oslobođeni dio pokrajine i u grad Herson. Otvorena je prva benzinska crpka. A posvuda i dalje ima napuštene ruske opreme. U blizini zračne luke iza ruske vojske ostao je njihov najmoderniji mobilni radarski sustav Podlet K1. Ukrajinci su u zanosu, ali prvi čovjek američke vojske staje na loptu.

"Vjerojatnost ukrajinske vojne pobjede koja se određuje kao izbacivanje Rusa iz cijele Ukrajine, uključujući ono što nazivaju ili tvrde da je Krim, vjerojatnost da se bilo što od toga dogodi uskoro nije visoka, vojno gledajući. Politički, možda je moguće političko rješenje da se Rusi povuku", pojašnjava Mark Milley, načelnik združenog stožera SAD-a.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić - 1 Nije udar kompletnog projektila Vojni analitičar o padu projektila u Poljskoj: "Iznenađenje je da se to već dosad nije desilo"

U jeku ovog rata, stigao je pravosudni epilog rušenja putničkog zrakoplova iznad istočne Ukrajine prije osam godina. U Nizozemskoj su na doživotni zatvor, ali u odsutnosti, osuđena dva bivša ruska obavještajca i jedan Ukrajinac koji je vodio proruske separatiste. Sud je potvrdio da je zrakoplov pao zbog projektila iz ruskog protuzračnog sustava. Moskva je presudu okarakterizirala kao političku.

A poljski predsjednik Andrzej Duda stigao je u četvtak u Pševoduv. Novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac tamo ga je dočekala kako bi doznala detalje pada projektila koji su prekjučer ubili dvoje ljudi.

Pročitajte i ovo Piotr Muller IZ MINUTE U MINUTU Nakon pada projektila Poljska traži aktiviranje 4. članka NATO-a: Rusija optužuje Ukrajinu, oglasio se i Zelenski

Poljski predsjednik obišao je mjesto pada projektila, a na pitanje naše novinarke može li usporediti ovo što se dogodilo, s dronom koji je pao u Zagrebu u Hrvatskoj prije nekoliko mjeseci, Duda je rekao, "Znate, ne mogu to usporediti u ovom trenutku jer ne znam nikakve detalje o stanju u Hrvatskoj. Žao mi je, ne mogu to učiniti". 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.   

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene