Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Ukrajinski zatvorenici, među kojima su i mornari zarobljeni u Azovskom moru i filmski redatelj Oleg Sencov, nalaze se na putu prema Ukrajini pošto je dovršena velika razmjena zatočenika s Rusijom, objavio je u petak na Facebooku ukrajinski državni tužitelj.


Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija zasad nije bio dostupan za komentar.

Vezani članci Ruska svakodnevica Ljudi se zgražaju, a njima je to svakodnevica: Čovjek se navikne na baš sve, pa tako i na život u Rusiji Helikopter, Ilustracija (Foto: AFP) Rusija i Ukrajina obavile dugoočekivanu razmjenu zatvorenika, među njima osumnjičenik za rušenje malezijskog zrakoplova

Rusija je ranije prebacila Olega Sencova, dobitnika Nagrade Saharov za prošlu godinu, iz udaljenog arktičkog pritvora u Moskvu, dok su trajali pregovori o mogućoj razmjeni, objavila je ruska agencija TASS u četvrtak.

Ukrajinski sud također je oslobodio jednog ruskog novinara optuženog za potporu proruskim separatistima na istoku zemlje.

Razmjena zatvorenika bila bi velika pobjeda za Zelenskija, koji je ove godine postao predsjednik i obećao da će dovršiti sukob u regiji Donbasa, gdje se ukrajinske snage od 2014. bore s proruskim pobunjenicima. U tom je sukobu poginulo najmanje 13 tisuća ljudi, a sporadični sukobi traju i dalje unatoč potpisanom primirju.

Rusija je zarobila desetke ukrajinskih državljana među kojima su i 24 mornara zarobljenih prošle godine dok su pokušavali uploviti u Azovsko more. (Hina)