Ruski konvoj na Krimu (Screenshot You Tube)
Ruski konvoj na Krimu (Screenshot You Tube)

Ruski tenkovi primijećeni su uz sjevernu granicu Krima što je opet potaknulo bojazan o mogućoj invaziji.


Svjedoci opisuju kako su vidjeli teško naoružanje i kamione u blizini gradova Armynska i Dzhankoya - oko četrdesetak kilometara od ukrajinske granice. U međuvremenu, objavljene su i snimke organizacije za ljudska prava sa Krima na kojima se vidi flota ruskih kamiona s naoružanjem kako voze u dugačkom konvoju u Kerch. Norman Dzhelalov, predstavnik Tatara na Krimu, napisao je na Facebooku - tenkovi su stigli.

Lokalni mediji izvještavaju o pucnjavi u blizini Krasnoperekopska, također na Krimu. Elzara Abdurmanova je napisala: 'Ne želim stvarati paniku, ali danas, koliko god da je to moguće, suzdržite se od odlaska u unutrašnjost Krima.'

Iz ukrajinske vojske poručili su kako pozorno prate sve što se događa na aneksiranom teritoriju te da će reagirati na bilo kakvu agresivnost s ruske strane. Krimski poluotok od 2014. se nalazi pod kontrolom proruskih snaga nakon što je na referendumu donesena odluka o odcjepljenju.

Dolazak ruskih kamiona na Krim neki povezuju sa satelitima koje bi Rusija mogla poslati u svemir. Moskva navodno planira lansirati tri nova satelita Hrazdan - 2019., 2022. i 2024. godine. Oni bi zamijenili dva postojeća ruska 'špijunska satelita' Persona, piše Daily Mail.