Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"napad na sigurnost"

Moskva prijeti zbog ulaska Finske u NATO: "To je napad, poduzet ćemo mjere!"

Moskva
Moskva Foto: Afp
Iz Kremlja poručuju da će Rusija morati odgovoriti na ulazak Finske u NATO.

Kremlj je u utorak obećao poduzeti "protumjere" nakon što se NATO pridruži Finskoj, nazivajući širenje zapadnog saveza "sigurnosnim napadom" na Rusiju.

"Ovo je daljnje pogoršanje situacije. Proširenje NATO-a napad je na našu sigurnost i na ruske nacionalne interese", rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

"To nas prisiljava da poduzmemo protumjere", nastavio je.

Rusija i Finska dijele granicu dugu 1300 km, a Moskva je već rekla da će pojačati vojne divizije stacionirane na zapadu i sjeverozapadu zemlje.

Finska se službeno pridružuje vojnom savezu kasnije u utorak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dodatna eskalacija Otkrio kamo će s njim: Ruski veleposlanik objasnio Putinov plan za nuklearno oružje u Bjelorusiji

"Pažljivo ćemo pratiti što se događa u Finskoj, (...) što nam prijeti. U skladu s tim bit će poduzete mjere. Naša vojska izvijestit će u dogledno vrijeme", dodao je Peskov.

"Finska nikada nije bila antiruski raspoložena i nismo bili u sukobu s njom", dodao je Peskov.

Njezino članstvo u NATO-u "može samo utjecati na prirodu naših odnosa" jer je Savez "neprijateljska organizacija".

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da su pristupanje Finske vojnom savezu NATO-a i potez NATO-a da poveća vlastitu borbenu spremnost povećali rizik od sukoba.

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg Strah od Rusije Potvrdio i Stoltenberg: Finska i službeno u utorak postaje članicom NATO-a

Šojgu je također rekao da su neki bjeloruski vojni zrakoplovi sada sposobni nositi nuklearne bojeve glave i da su raketni sustavi Iskander prebačeni u Bjelorusiju. Oni se mogu koristiti za nošenje konvencionalnih ili nuklearnih projektila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene