Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski stručnjaci dokučili su način kako proizvesti zlato iz ugljena.


Znanstvenici ruske pokrajine Amur napravili su eksperimentalan uređaj, koji je sposoban izvući jedan gram čistog zlata iz jedne tone izgorenog ugljena, prenosi ruska Pravda.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Rusija planira masovno cijepljenje protiv koronavirusa već u listopadu, objavljeno tko će prvi dobiti cjepivo Ilustracija Jezivi zločin u Rusiji: Raskomadala tijelo supruga, organe oprala i nasolila pa ih čuvala u hladnjaku

Ruski znanstvenici posljednjih 15 godina proučavaju strukturu ugljena na različitim područjima te su otkrili da se u filterima nakon izgaranja ugljena nakupljaju podjednako štetne i korisne komponente.

"U slučaju da uređaj uhvati tek i pola grama - to je otprilike pola grama po toni, vrlo lako se može izračunati ekonomski efekt. Izgorite tonu ugljena i dobijete 1500 rublji (22 eura)", kaže Oleg Ageev, direktor Kompleksa inovativnih tehnologija, Znanstvenog centra u Amuru.

Princip rada tog uređaja na sustavu stostrukog pročišćenja dima iz ugljena nakon izgaranja. Koncentrat zlata koji ostane kasnije se može iskoristiti za proizvodnju veće količine zlata.

Tu metodu ruski su znanstvenici već i patentirali, a uređaj misle staviti u široku uporabu već u 2017. godini. Isto tako namjeravaju ishodovati i 22.000 eura vrijednu dozvolu za industrijsko izvlačenje zlata u Skolkovu.