Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 84 godine

Tri djevojčice: Riješen misterij iz jednog od najmračnijih razdoblja ljudske povijesti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Tko su tri djevojčice na jednoj od kultnih fotografija, dugo je bila svojevrsna tajna. Misterij vezan za jedno od najmračnijih razdoblja ljudske povijesti. Nakon 84 godine javnost napokon zna njihov identitet.

Fotografija tri židovske djevojčice koje bježe iz nacističke Njemačke postala je kultna fotografija koja se pojavljuje u muzejima, na izložbama i u publikacijama.

Snimljena je na londonskoj postaji Liverpool Street, no više od 80 godina identitet djevojčica bio je misterij. Dosad.

Inge se uopće ne sjeća da je fotografija snimljena i desetljećima nije ni znala da postoji.

Petogodišnjakinja je sa svojom 10-godišnjom sestrom Ruth pobjegla iz svojeg doma u njemačkom Breslauu, sadašnjem Wroclawu u Poljskoj.

Njihova majka i mlađa sestra Gretel nisu uspjele pobjeći i ubijene su u Auschwitzu.

Tek kao umirovljenica Inge je shvatila da su ona i Ruth, koja je umrla 2015. godine, zauvijek ovjekovječene kao ikone holokausta i Kindertransporta, masovne evakuacije židovske djece iz nacističke Njemačke 1939. godine, piše BBC.

Pročitajte i ovo Nećak Anice Kovačić - 2 Suočavanje s prošlošću Park Anne Frank otvoren u Puli: ''Moja teta upoznala je Anne u logoru. Jednoga dana djevojčice više nije bilo''

''To je bilo veliko iznenađenje''

Naišla je na sliku u knjizi povjesničara Martina Gilberta ''Nikada više'', a fotografiju možete pogledati OVDJE.

"To je bilo veliko iznenađenje", rekla je Inge, čije je djevojačko prezime bilo Adamecz: "Fotografiju je stavio u knjigu pa sam mu napisala i rekla da smo žive. Ljudi kažu da izgledam kao Shirley Temple. Zašto se smijem?''

''Pogledajte Ruth, bila je jako pogođena. Ne znam tko je treća djevojčica s lutkom. Nikada nisam saznala tko je'', kazala je.

Djevojčica s lutkom bila je zapravo 10-godišnja Hanna Cohn, koja je istim vlakom kao i djevojčice stigla sa svojim bratom blizancem Hansom, kasnije nazvanim Gerald, iz Hallea u Njemačkoj.

Hansova nogavica vidi se samo na originalnoj staklenoj ploči na fotografiji, koja se čuva u arhivu Hulton fotografske agencije Getty Images.

Kao ni Inge ni Ruth, ni Hanna se nije sjećala fotografije koja je snimljena, iako se sjećala putovanja i lutke.

Umrla je 2018., ali je progovorila o svojim iskustvima u intervjuu za Sveučilište u Londonu: ''Sjećam se prolaska kroz Nizozemsku i ljubaznih dama koje su nam davale ljepljive kiflice i limunadu. Stigli smo na stanicu Liverpool Street vlakom iz Harwicha i bila sam zabrinuta zbog toga gdje smo i kamo idemo.''

''Stigli smo u veliku dvoranu. Držala sam lutku, koju sam nazvala Evelyn'', prisjetila se Hanna, koja je prvi put postala svjesna fotografije kada ju je njezin brat uočio na izložbi u Camden Library u Londonu povodom 50. obljetnice Kindertransporta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU Zatajeni Zagreb - Crna Katica i predivan park koji skriva mračnu tajnu: ''Do prije nekoliko godina ni policija nije znala...''

''Pronašli smo djevojčice''

Njezine kćeri blizanke Debbie i Helen Singer rekle su da je uvijek bila vrlo znatiželjna u vezi s drugim dvjema djevojčicama.

"Kada smo vidjeli fotografiju i kako sjedi tamo sa svojom pletenicom i svojom lutkom, rekla je: 'Pitam se tko su druge dvije djevojke'",  rekla je Debbie.

U siječnju, više od 80 godina nakon što je fotografija snimljena, Debbie i Helen otkrile su istinu nakon što su naišle na BBC-jev audioserijal dio kojega je i zaboravljena priča o hostelu na sjeveroistoku gdje su Inge, čije je udano ime Hamilton, i Ruth provele dio rata.

"Bio je Dan sjećanja na holokaust i prijatelj mi je poslao poveznicu na vijest na BBC-jevoj internetskoj stranici", rekla je Helen i dodala: "Pomislila sam - 'Zašto mi šalje ovu poveznicu', skrolala sam prema dolje i vidjela slika s mamom i imenima druge dvije djevojčice - Ruth i Inge. Bili smo tako uzbuđeni. Poslala sam poruku Debbie i rekla: 'Pronašli smo djevojčice.'''

U travnju je Inge konačno srela Hannine kćeri u Imperial War Muzeju u Londonu, gdje je fotografija bila izložena više od 20 godina, kako bi saznala više o njihovim obiteljima i onome što se dogodilo nakon što je snimljena.

"Inge je posebna osoba u našim životima", rekla je Debbie i dodala: "Mislim da bi mama bila jako ponosna na nas. Uvijek je pričala o tim dvjema djevojčicama i činjenica da smo ih pronašli bila bi joj jako važna."

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Ljudska prava Praksa iz mračnog doba prešutno živi i danas: Žene s invaliditetom su žrtve prisilne sterilizacije

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Rušenje predrasuda Reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom: ''Prilagođavanje i opremanje ambulanti te educiranje osoblja element je oko kojeg ne smijemo raditi kompromise''

Tko je snimio fotografiju?

Iz zapisa koje čuva arhiv Getty Images poznato je da je fotograf koji je snimio čuvenu fotografiju Stephenson i da je radio za Topical Press Agency, koja je zapošljavala više od tisuću fotografa koji su fotografijama opskrbljivali golemu novinsku industriju.

Knjiga, u kojoj su bilježeni poslovi fotografa, sačuvana je od 5. srpnja 1939. i jasno označena kao "Troje male djece čeka na stanici Liverpool Street", s imenom fotografa Stephenson na margini.

Ne može sa sigurnošću znati, ali moguće je da je to bio Škot po imenu John F. Stevenson, naime, u zapisima su korištena oba načina pisanja, koji se proslavio kao koautor pjesme Dear Old Glasgow Toon.

''Na rubu sam suza''

Uz pomoć škotskog Ureda za javne arhive, preko adresa na rodnim i smrtovnicama, BBC je ušao u trag njegovoj obitelji, a njegov unuk, novinar Gordon Stevenson, bio je fasciniran pričom o karijeri djeda kao slobodnog novinarskog fotografa u kasnim 30-ima.

''Bio je to potpuni šok, ali nevjerojatan. Nismo znali ništa o njegovoj fotografskoj karijeri južno od granice. Saznati ovakvu povijest o kojoj ništa nismo znali bilo je pravo otkriće i još uvijek se borimo da shvatimo mogućnost da je to bio on, ali to je jednostavno prekrasno'', kazao je Gordon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preminuo u 98. godini Otišao zadnji osloboditelj zatočenika najgoreg nacističkog logora: "Rastanak od njega posebno je bolan"

Fotografija se pojavila u nacionalnim novinama The News Chronicle dan nakon snimanja, ali korištena je samo povremeno do digitalnog doba, kada se sve češće pojavljivala u novinama i na izložbama.

Tijekom posjeta Debbie i Helen Singer agencija Getty u svojim je arhivima ažurirala svoju evidenciju tako da naslov uz fotografiju daje imena svih triju djevojčica.

"Na rubu sam suza jer je ime naše majke i odakle dolazi sada priloženo ovoj fotografiji zajedno s Inge i Ruth i one nisu samo bezimena djeca", rekla je Debbie, a Helen je dodala: "To nisu bile samo 'tri djevojčice', bile su to osobe čija su imena i životi bili važni. Zaslužile su biti imenovane i mislimo da bi naša majka bila sretna zbog ovoga."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene