Auschwitz, ilustracija
Auschwitz, ilustracija Foto: Afp

David Dushman, posljednji preživjeli osloboditelj koncentracijskog logora Auschwitza i nadareni mačevalac, umro je u 98. godini.


Dushman, ruski Židov, umro je u Muenchenu, na jugu Njemačke, gdje je živio posljednjih godina, priopćila je u nedjelju židovska zajednica u tome gradu.

Vezani članci Branko Lustig (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Branko Lustig preživio je Auschwitz: "Oprostio sam, ali nisam i neću zaboraviti" Ilustracija: AFP Najpoznatija njemačka ekstremistica ide u zatvor zbog negiranja holokausta

"Svaki svjedok tog vremena koji nas napušta velik je gubitak, ali rastanak od Davida Dushmana posebno je bolan", reagirala je istaknuta predstavnica njemačkih Židova Charlotte Knobloch, predsjednica zajednice u Muenchenu.

"Bio je među rijetkima koji su o tim događajima (oslobađanju logora) mogli govoriti iz vlastitog iskustva", dodala je Knobloch, koja je također preživjela holokaust, izrazivši žaljenje zbog gubitka "odvažnog i poštenog" čovjeka.

Dushman, podrijetlom iz bivšeg Sovjetskog Saveza, bio je vojnik u Drugom svjetskom ratu i borio se protiv vojnika Trećeg Reicha. Sudjelovao je u krvavoj bitci za Staljingrad, gdje je poražena nacistička Njemačka.