Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon 7 godina

Objavljeni rezultati istrage o misterioznom sindromu: Oboljeli su imali mučninu, glavobolju i vrtoglavice

Ambasada SAD-a u Havani
Ambasada SAD-a u Havani Foto: Afp
Američke obavještajne službe objavile su rezultate dugotrajnog istraživanja vezanog za havanski sindrom.

Nakon gotovo 7 godina od pojave neobičnih simptoma bolesti američkih dužnosnika, obavještajne službe konačno su objavile izvještaj o havanskom sindromu.

Zagonetni skup simptoma poznatiji kao havanski sindrom nije posljedica djelovanja neprijatelja, zaključili su američki obavještajci. U izvješću se suzbija teorija o tome da su stotine američkih dužnosnika bile na meti neprijatelja koji je kao oružje koristio energetske valove, poručuju obavještajne službe za Washington Post.

Ova obavještajna procjena tako je završila višegodišnje napore američkih obavještajnih službi na čelu sa CIA-om koje su pokušavale objasniti zašto je velik broj dužnosnika diljem svijeta bio žrtva neobičnih i bolnih simptoma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odmah nakon leta Stjuardesa preminula od sindroma iznenadne smrti: "Samo se srušila na pod"

Mnogi od oboljelih smatraju kako su žrtve namjernog napada orkestriranog iz Rusije ili drugih neprijateljskih zemalja. Neimenovani dužnosnici sada negiraju tu tvrdnju te navode da su izvješća pokazala suprotno gotovo u svakom pogledu.

Sedam obavještajnih agencija sudjelovalo je u istraživanju oko 1000 slučajeva, a pet od tih sedam agencija smatra kako je malo vjerojatno da su neprijateljske vlade umiješane u situaciju te da su se koristile energetskim oružjem ili drugim sredstvima kojima su direktno mogle utjecati na zdravstveno stanje američkih dužnosnika diljem svijeta. No niti jedna agencija nije opovrgla tvrdnju da neprijatelji nisu upleteni.

"Ne postoji obrazac po kojem bi se individualni slučajevi mogli povezati. Također, nakon iscrpne forenzičke i geološke istrage nisu pronađeni dokazi da je upotrijebljeno energetsko oružje: "Nije bilo ničega", rekli su neimenovani dužnosnici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napeti odnosi SAD odobrio prodaju oružja Tajvanu: Novi upad kineskih vojnih aviona

Cijelu situaciju prokomentirao je i direktor CIA-e "William J. Burns: "Bila je ovo jedna od najvećih i najintenzivnijih istraga u povijesti agencije. I dalje ćemo biti na oprezu glede svih rizika povezanih sa zdravljem i dobrobiti službenika agencije te ćemo osigurati službenicima skrb i poštovanje koje zaslužuju.

Sve je počelo 2016.

Prvi oboljeli pojavili su se u američkoj ambasadi u Havani 2016. godine, po čemu je i sam sindrom dobio ime. Glavni su simptomi sindroma mučnina, glavobolja i osjećaj nelagode.

Dužnosnike je frustrirala činjenica da se ne zna zbog čega obolijevaju. U međuvremenu su se pojavile razne teorije te se počelo pričati i o upotrebi energetskih oružja, što je sve dodatno zabrinulo. Iako je vjerojatnost toga vrlo mala, ona nije u potpunosti demantirana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene