Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemar, a ne tragedija?

Nakon željezničke nesreće izbili prosvjedi u Ateni: ''Da se zločin ne zataška, moramo biti glas mrtvih!''

Aktualno Galerija Prosvjed u Ateni nakon stravične željezničke nesreće u Grčkoj - 15 Prosvjed u Ateni nakon stravične željezničke nesreće u Grčkoj - 15 Foto: Louisa GOULIAMAKI / AFP Prosvjed u Ateni nakon stravične željezničke nesreće u Grčkoj - 16 Prosvjed u Ateni nakon stravične željezničke nesreće u Grčkoj - 16 Foto: Louisa GOULIAMAKI / AFP Prosvjed u Ateni nakon stravične željezničke nesreće u Grčkoj - 14 Prosvjed u Ateni nakon stravične željezničke nesreće u Grčkoj - 14 Foto: Louisa GOULIAMAKI / AFP Prosvjed u Ateni nakon stravične željezničke nesreće u Grčkoj - 13 Prosvjed u Ateni nakon stravične željezničke nesreće u Grčkoj - 13 Foto: Louisa GOULIAMAKI / AFP +9 Prosvjed u Ateni nakon stravične željezničke nesreće u Grčkoj - 12 Galerija 1/14 >>
Na ulicama Atene okupili su se brojni prosvjednici nakon što su deseci ljudi, ponajviše mladih, i to studenata, poginuli u najgoroj željezničkoj nesreći u povijesti Grčke.

Nevjerica, očaj i bijes zavladali su u srijedu u Grčkoj. Diljem zemlje zbog nesreće zastave su spuštene na pola koplja, a Vlada je proglasila tri dana nacionalne žalosti.

Ali ljudi, pogotovo mladi, puni su bijesa. Tragedija je, vjeruju, mogla biti izbjegnuta.

Nije ovo prva željeznička nesreća iako jest najsmrtonosnija u povijesti Grčke. Bijesni su na Vladu koja je privatizirala željezničku tvrtku Hellenic Train koja trenutno upravlja putničkim i teretnim vlakovima, a na upozorenja, uključujući ona koja su prije nekoliko tjedana uputili željezničarski sindikati da bi moglo doći do tragedije, se oglušila.

Radnici su kontinuirano upozoravali kako je potrebno da se uvede GPS kontrola željezničkog prometa te obnovi i modernizira infrastruktura.

Prosvjednici su se okupili ispred zgrade tvrtke Hellenic train, a policija čuva zgradu. Zaputili su se do zgrade parlamenta uz povike: "Da se zločin ne zataška, moramo biti glas mrtvih!''

Policija je prosvjednike pokušala zaustaviti suzavcima.

Horor na tračnicama

Najmanje 43 ljudi je poginulo u nesreći koja se dogodila 534 kilometra sjeverno od Atene kada se brzi putnički vlak koji je vozio prema Solunu zaletio u teretni vlak koji je dolazio iz suprotnog smjera na istoj pruzi izletjevši nakon toga iz tračnica i zapalivši se. 

Pročitajte i ovo Sudar vlakova u Grčkoj tragedija u Grčkoj Putnik iz vlaka smrti o trenucima strave: "Padali smo po vagonu, kabeli su se zapalili. Vatra je bila svuda oko nas"

Pročitajte i ovo Željeznička nesreća u Grčkoj Tragedija u Grčkoj VIDEO Dramatične snimke iz zraka: Smrskani dijelovi vlaka, spasioci traže preživjele

Preživjeli putnici iz brzog vlaka, u kojem je bilo oko 350 ljudi, rekli su da se sjećaju samo da je vlak naglo stao nakon čega je vagone progutala vatra. Mnogi su kroz prozore pobjegli od buktinje, a drugi su prilikom sudara izletjeli iz vlaka i pali do 40 metara dalje.

Mnogi među žrtvama bili su studenti koji su se vraćali kući u Solun nakon produljenog vikenda zbog početka grko-pravoslavne korizme.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene