Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje studije poznate pod nazivom HPTN 052 počelo je još 2005. godine, a u njoj je sudjelovalo 1768 parova od kojih je jedan od partnera zaražen virusom HIV-a.


Kombinacija lijekova poznata pod nazivom antiretroviralna terapija (ART) uspješno zaustavlja širenje virusa HIV-a od zaraženog muškarca i žene na nezaraženog partnera, pokazala je to najnovija studila potekla iz Sveučilišta Sjeverna Karolina.

Vezani članci Slika nije dostupna Znate li koliko ljudi u Hrvatskoj živi s HIV-om? Slika nije dostupna ODLIČNA VIJEST Do 2030. je moguće iskorijeniti ovu smrtonosnu bolest?

Antiretroviralna terapija se sastoji od najmanje tri antiretroviralnih lijekova čija se kombinacija pokazala uspješnom pri zaustavljanju širenja bolesti kako unutar domaćina tako i na druge organizme.

Tinejdžerica zaražena HIV-om u remisiji iako je prestala uzimati lijekove

Istraživači su dokazali da je terapijom uspješno tretirano 93% pacijanata koji su dobrovoljno pristali na istraživanje koje je pokazalo i da prilikom konzumacije ovog koktela lijekova razvoj i širenje virusa u tijelu su također zaustavljeni.

'Ovo otkriće demonstrira kako antiretroviralna terapija, kada se počne s njenom primjenom, ne samo da zaustavlja širenje virusa tijelom zaražene osobe, već i sprječava širenje na druge ljude', kazao je Myron Cohen, ravnatelj Instituta za globalno zdravstvo.

Istraživanje studije poznate pod nazivom HPTN 052 počelo je još 2005. godine, a u njoj je sudjelovalo 1768 parova od kojih je jedan od partnera zaražen virusom HIV-a. 97% ispitanika bilo je heteroseksualne orjentacije.

ODLIČNA VIJEST Do 2030. je moguće iskorijeniti ovu smrtonosnu bolest?

U 2011. godini prvi rezultati revizije pokazali su zaustavljanje širenja virusa HIV-a u tijelu 96% posto zaraženih ispitanika. Bilo je to otkriće koje je potreslo svijet, a ispitanicima je ponuđeno da nastave s testiranjima. Istraživanje se nastavilo još 4 godine. Kao dio istaživanja ostalo je 1171 parova.

Oni su tretirani novom kombinacijom lijekova, a posljednji rezultati otkrivaju da je terapija bila uspješna pri zaustavljaju širenja virusa HIV-a na partnere kod 93% parova.

Istraživači vjeruju kako je kod preostalih 7% virus prešao na partnera prije samog djelovanja propisane terapije.

Također, u studiji se navodi podatak da je osobama kod kojih je virus HIV-a bio duže u krvi trebalo puno više vremena da terapija počne djelovati na način na koji je trebala, što je također, kažu znanstvenici, utjecalo na rezultate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju